Međimurje, koje ima prepoznatljivo mjesto na IT karti Hrvatske, i ove godine je domaćin Zimske škole informatike, edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje. Zimska škola informatike započela je 2. siječnja i trajat će do 8. siječnja 2023. godine u Graditeljskoj školi Čakovec, a oko 70 sudionika iz cijele Hrvatske sudjelovat će na tečajevima i radionicama te se pripremati za informatička natjecanja. Predavanja i radionice održavaju stručni suradnici Hrvatskog saveza informatičara, uspješni mladi informatičari i nositelji olimpijskih informatičkih medalja. Organizator 28. Zimske škole informatike je Hrvatski savez informatičara (HSI) u suradnji s udrugama Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub.

„Zimska, kao i Ljetna škola informatike dugogodišnji su programi Hrvatskog saveza informatičara pokrenuti s ciljem dodatnog obrazovanja mladih i darovitih informatičara. Škole informatike najprivlačniji su oblik učenja u mladoj populaciji jer polaznici sklapaju i nova poznanstva što im je u toj dobi života od velikog značaja, stoga nastavljamo  s aktivnostima“, kazao je Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara (HSI) te je zahvalio na gostoprimstvu domaćinima iz Međimurja. Hrvatski savez informatičara prepoznao je uspjehe i veliki trud koji se ulaže u razvoj informatičkog znanja i STEAM područja u Međimurskoj županiji, što je razlog da se 28. Zimska škola i ove godine održava u Međimurskoj županiji.

Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara.

„Zahvaljujući značajnim rezultatima članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub na županijskoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, Međimurje je i ove godine domaćin“, naglasio je Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, predsjednik udruge MIS i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, u sklopu kojeg mladi informatičari s našeg područja stječu znanja i vještine te se pripremaju za brojna natjecanja. Na nedavnom nacionalnom natjecanju članovi udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub potvrdili su da pripadaju vrhu ovog područja osvajanjem drugog mjesta u ekipnoj konkurenciji osnovnih škola. Novim uspjehom Međimurje su ponovo istaknuli kao područje u kojem se u obrazovanje, te u znanstvena područja budućnosti i te kako ulaže.

Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, predsjednik udruge MIS i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

„Prema broju osvojenih nagrada naših učenika jedna smo od najboljih IT regija u državi. Imamo odličan rad centara izvrsnosti i stručnjaka koji se bave s mladim informatičarima. Zimska škola informatike još jedna je prilika da učenici steknu nova znanja, kompetencije, iskustvo, ali i vještine neophodne za zanimanje budućnosti,“ rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasivši da učenici u centrima izvrsnosti – usvajajući suvremenu tehnologiju –  razvijaju univerzalne vještine poput kritičkog razmišljanja, samostalnosti i zaključivanja.  „Ulaganje u obrazovanje jedan je od prioriteta Međimurske županije. Prošle godine smo otvorili digitalnu školu budućnosti na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, opremili smo informatičke učionice u našim školama te u ovoj godini planiramo nastaviti ritam ulaganja i osnaživanja naših škola, udruga, klubova i centara izvrsnosti. Želim da vam ova Zimska škola informatike bude bogato iskustvo i dobra priprema za natjecanja koja slijede i na kojima vam želim mnogo uspjeha” ,  kazao je župan.

Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Dobrodošlicu sudionicima poželio je i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, zatim prodekan za znanost, projekte i međunarodnu suradnju Fakulteta organizacije i informatike Igor Balaban, u ime Hrvatske udruge poslodavaca Tomislav Bronzin, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko.

Otvorenju ovog novog ciklusa edukativnog programa nazočili su i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah te ravnatelj razvojno-edukativnog centra za metalsku industriju Međimurske županije – Metalske jezgre Čakovec Mario Šercer.

Izvor: Međimurska županija.

Podijeli: