Zajedničkom mađarsko-hrvatskom prekograničnom konferencijom održanom 10. rujna 2015.  u Čakovcu, službeno je završen program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007.-2013.

Uz prisustvo tristotinjak sudionika prezentirani su najuspješniji projekti iz prijašnjog razdoblja te informacije o novom Interreg V-A programu Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. Republiku Hrvatsku je ovom prilikom predstavila Helga Bubanović Devčić, zamjenica ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je iz ureda mađarskog premijera uvodni govor imao Zsigmond Perényi, zamjenik državnog tajnika i voditelj upravljačkog tijela Programa. József Magyar, mađarski veleposlanik u Zagrebu  i Gordan Grlić Radman, veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti, ukratko su prezentirali razinu suradnje između zemalja, dok su Međimursku županiju i grad Čakovec uvodnim govorima predstavili Matija Posavec, međimurski župan i Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca.

Unatrag 7 godina, s obje strane granice, realizirano je 169 projekata vrijednih oko 50 milijuna eura, a u novom financijskom razdoblju, od 2014. do 2020. godine na raspolaganju će biti 63 milijuna eura. O uspješnosti programa i međugraničnoj suradnji govorila je Lena Andersson Pench, direktorica u Glavnoj upravi za regionalnu i urbanu politiku, koja je ujedno sudjelovala i kao visoka predstavnica Europske komisije.

Interreg V-A program Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. će se usredotočiti na četiri glavna područja:

  • potpora konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva
  • promicanje održivog korištenja prirodnih i kulturnih dobara
  • jačanje institucionalne suradnje i učinkovitost javne uprave
  • ulaganje u programe obrazovanja.

Zbog opsega, program neće podržati velike infrastrukturne projekte, već će se fokusirati na pomno odabrane strateške akcije i pilot projekte po prioritetnim područjima, kao što su  jačanje gospodarske suradnje, unapređenje i očuvanje okoliša i prirodnih dobara, poticanje suradnje među lokalnim i regionalnim upravama i poboljšanje komunikacije između odgojno-obrazovnih institucija i ključnih dionika lokalnih gospodarstava. Najviše sredstava, točnije 47% namijenjeno je Prioritentoj osi 2 – promicanju održivog korištenja prirodnih i kulturnih dobara.

Sredstva programa raspoloživa su sljedećim skupinama: nacionalna, regionalna i lokalna tijela javne vlasti, regionalne razvojne agencije, regionalne energetske agencije, akteri uključeni u upravljanje i provedbu programa namijenjenih rastu i stvaranju radnih mjesta, subjekti poslovne podrške i organizacije koje predstavljaju mala i srednja poduzeća.

Programsko područje čine sljedeće regije:

  • Mađarske županije: Zala, Somogy i Baranya;
  • Hrvatske županije: Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska.

Interreg HU-HR, program, area

Krajnji ciljevi Interreg V-A program Mađarska – Hrvatska 2014.-2020 su porast bruto domaćeg proizvoda po stanovniku od industrije i usluga u programskom području, povećanje broja turista i godišnjih turističkih noćenja te povećanje obrazovnih institucija koje nude zajedničke integrirane tečajeve.

Ova godina posebna je za Interreg programe jer se slavi 25 godina postojanja Europske teritorijalne/prekogranične suradnje, čiji je cilj smanjiti postojeće nejednakosti između regija Europske unije u pogledu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i održivosti okoliša, pritom uzimajući u obzir njihove specifične prostorne značajke i mogućnosti.

Više informacija o programu Interreg V-A program Mađarska – Hrvatska 2014.-2020  možete pronaći na službenoj stranici.

Podijeli: