Radni sastanak cilj kojeg je bila razmjena iskustava te dogovaranje suradnje na budućim projektima bio je povod posjeti tima BICRO BIOCentra predvođenog direktoricom dr. sc. Marijom Lovrić Centru znanja Međimurske županije u ponedjeljak 30. siječnja 2023. godine. Uz direktoricu, u sastanku su sudjelovali i Vedrana Perković-Hadl, voditeljica za razvoj programa i projekata i Ivica Glavaš, voditelj za razvoj programa i projekata te upravljanje infrastrukturom, a domaćini su im bili Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje i dr. sc. Mario Šercer, ravnatelj Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalske jezgre Čakovec.

Dr. sc. Mario Šercer, Ivan Plačko, Vedrana Perković-Hadl, dr. sc. Marija Lovrić i Ivica Glavaš na radnom sastanku u TICM-u.

BICRO BIOCentar je osnovan 2015. godine uz pomoć fondova Europske unije, a osmišljen je kao inkubator koji će predvoditi razvoj biotehnologije u Hrvatskoj. BIOCentar djeluje kroz 5 programa: BIOInkubacija i BIOInfrastruktura nude savjetodavne usluge te najam opremljenih ili neopremljenih prostora za laboratorije i urede; BIOUmrežavanje omogućuje novim start-up tvrtkama ili već postojećim biotehnološkim kompanijama povezivanje sa sveučilištima, fakultetima, institutima i tvrtkama u Hrvatskoj i inozemstvu. Umrežavanje pospješuje razvoj proizvoda te bržu i efikasniju komercijalizaciju; BIOTransfer i BIOEdukaciju provodi stručno osoblje, specijalizirano u području biotehnologije i kemije. Programi se provode u Centralnom laboratoriju koji se sastoji od 5 laboratorijskih jedinica: Mikrobiološkog laboratorija, Laboratorija za staničnu biologiju, Laboratorija za izolaciju i pročišćavanje, Bioanalitičkog laboratorija I-Kemija, Bioanalitičkog laboratorija II-Proteomika. Centar djeluje u impresivnoj novoj zgradi u Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj.

BICRO BIOcentar.

Gosti su posjetili Centar održivog razvoja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu gdje su ih dr. sc. Silvija Zeman, voditeljica Centra, suradnica Andreja Varga te prodekan za razvoj MEV-a dr. sc. Bruno Trstenjak upoznali s laboratorijima. Utvrđeno je da postoji prostor za suradnju budući da su laboratoriji BIOCentra i COR-a u određenoj mjeri komplementarni, posebice u dijelu utvrđivanja sastava tla. Gostima je predstavljen i Ekomuzej Međimurje malo s VR prezentacijom međimurskih turističkih atrakcija smješten u Međimurskoj palači turizma.

Andreja Varga, dr. sc. Marija Lovrić, dr. sc. Silvija Zeman i dr. sc. Bruno Trstenjak u Centru održivog razvoja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Obilaskom Metalske jezgre te predstavljanjem laboratorija i projekata od strane ravnatelja, voditeljice Odjela za istraživanje i razvoj, dr. sc. Marine Grabar Branilović i Zorana Kadežabeka, ključnog suradnika u Odjelu za Internet stvari završen je radni dio posjeta.

Ravnatelj Metalske jezgre dr. sc. Mario Šercer gostima predstavlja opremu za 3D ispis u laboratoriju Metalske jezgre.

 

Dr. sc. Marina Grabar Branilović gostima predstavlja opremu za 3D optičko skeniranje u laboratoriju Metalske jezgre.

Podijeli: