Kako primijeniti intelektualno vlasništvo u poslovanju? Pitanje je na koje se pokušalo odgovoriti putem webinara na temu intelektualnog vlasništva i njegove primjene u poslovanju. Webinar je održan u srijedu, 16. lipnja, u suradnji s Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo. Predavači na webinaru bili su gđa Tanja Milović i g. Igor Bošnjaković, dugogodišnji zaposlenici DZIV-a sa zavidnim iskustvom i znanjem u području intelektualnog vlasništva.

Screenshot s webinara

Gđa Tanja Milović predavala je na prvom dijelu webinara, te istaknula kako je intelektualno vlasništvo plod ljudskog intelekta i kao takvo pripada osobi koja je njegov stvaratelj. Iz tog razloga potrebno je zaštititi ga, što je moguće učiniti različitim oblicima zaštite. Najčešćim oblicima zaštite smatraju se patent, žig, industrijski dizajn, oznaka zemljopisnog podrijetla i oznaka izvornosti, autorsko pravo, srodno pravo te drugi oblici zaštite između kojih se bira ovisno o prirodi predmeta zaštite. Sustav zaštite omogućava isključiva prava nad korištenjem izuma, dizajna, žiga, autorskih djela i sl., te na taj način otvara put prema povoljnijem položaju na tržištu. G. Bošnjaković preuzeo je drugi dio webinara, te je sudionicima prenio kako je važno zaštititi se od konkurencije te joj sustavom zaštite otežati kopiranje naših proizvoda, usluga i slično. Proizvode i usluge potrebno je štititi na tržištima koja su nam potencijalno zanimljiva i na kojima postoji konkurencija. Intelektualno vlasništvo potrebno je promatrati kao važan poslovni alat koji generira velike koristi, stoga je važno informirati se o vrstama, cijenama i načinima primjene, a upravo iz tog razloga organiziran je ovaj webinar. Ukoliko želite pretraživati podatke o industrijskom vlasništvu, to možete učiniti na nekom od informacijskih servisa dostupnih na poveznici.

Webinar je dio projekta TICM PPI 5.0 MSP koji provodi Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o.  sufinanciranog u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Podijeli: