Mjesto održavanja: Multimedijalna dvorana i informatička učionica
Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, Bana Josipa Jelačića 22 b, Čakovec

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje za petak i subotu, 25. i 26. travnja 2014. priprema niz vrlo atraktivnih popularno-znanstvenih događanja namijenjenih široj javnosti, odnosno svima koje zanimaju astronomija i najnovija saznanja o postanku svemira, kao i svemirski letovi, njihova povijest i budućnost. Astronomija je znanost nastala kao rezultat ljudske želje za upoznavanjem svemira i odgovaranjem na univerzalna pitanja čovječanstva – od kud smo došli? koje je naše mjesto u svemiru? kud idemo? Naporan rad na traženju odgovora na ova pitanja rezultirao je nizom znanstvenih otkrića i tehnoloških rješenja koja danas pridonose kvaliteti života i u svakodnevnoj su upotrebi. Svemirski letovi, kao možda najzahtjevniji tehnološki pothvati čovječanstva, projekti su s kojima bi svaki pripadnih suvremene civilizacije trebao biti upoznat.

U pozadini Apollo misija

Predavanje “U pozadini Apollo misija” u petak 25. travnja 2014. s početkom u 18 sati u multimedijalnoj dvorani TICM-a održat će Robert Brand iz Australije. Na predavanju će biti riječi o povijesti svemirskih letova, zanimljivostima, smetnjama, greškama, nesrećama i problemima u Apollo programu, te kako su katastrofe zamalo izbjegnute, često slučajno. Osim toga, ekskluzivno za Hrvatsku g. Brand će pokazati i 10 minutni film “Misije Apollo u 3D“, gdje će niz trodimenzionalnih slika gledatelja odvesti na izravni obilazak Mjeseca s perspektive astronauta. Tu je projekciju dosad vidjelo samo oko 200 ljudi u Australiji, a ovo je prvi put da će ga se gledati međunarodno. Robert Brand je radio u komunikacijskom centru za Apollo misije u Sydneyu, Australija, te je direktno odgovoran za uspješan TV prijenos uživo prvog spuštanja na Mjesec.

Predavanje će biti na engleskom jeziku, predviđeno trajanje je 60 minuta, te je pripremljeno u suradnji sa Team Stellar, natjecateljem u Google Lunar X Prize.

O predavaču:

Robert Brand je imao značajnu ulogu u misijama Apollo. Stacioniran u Sydneyu, Australija, njegov rad u komunikacijskom centru za Apollo bio je u srcu veza za šetnju po Mjesecu Apolla 11. Nakon toga je pokrivao NASA-ine misije, Apollo 13 sve do nesreće s Challengerom. Također je pokrivao susrete NASA-inog Voyagera s Uranom i Neptunom i ESA-ine sonde Giotto s Halleyevim kometom dok je bio stacioniran u Parkes Radio Telescope-u. Robert Brand je u Teamu Stellar voditelj za svemirsku komunikaciju, praćenje i podatke. Također je i počasni predavač o aeronautici i svemiru na Sveučilištu Sydney i govori na konferencijama o aeronautici i svemiru diljem svijeta. Redovito lansira balone u stratosferu i za komercijalne i za znanstvene zadatke, koji često nose probne satelitske komponente radi ispitivanja.

Istraživanje svemira preko vašeg računala

Paralelno s predavanjem o pozadini Apollo misija, u petak 25. travnja 2014. s početkom u 18 sati, u informatičkoj učionici TICM-a, Tim Blaxland, glavni tehnički rukovoditelj Team Stellara, održati će radionicu za učenike o istraživanju svemira preko računala. Istraživanje svemira je do nedavno bila privilegija samo najvećih nacija, a danas svemir možete istraživati u udobnosti vašeg vlastitog doma ili škole, koristeći samo osobno računalo i internetsku vezu. Tim će učenicima predstaviti potreban softver (dostupan po vrlo niskim cijenama ili besplatan), te će im pokazati kako da uspostave vlastiti istraživački program. Učenike će također voditi Team Stellar u izvođenju njihovih eksperimenata uz pomoć simulatora Orbiter Spaceflight Simulator. Primjeri eksperimenata uključuju let sa Zemlje do Mjeseca, parkiranje satelita u geosinkronu orbitu i spajanje svemirske letjelice sa svemirskom stanicom.

Radionica je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, a učenici trebaju moći razumjeti engleski jezik i poznavati osnove rada na računalu. Predviđeno trajanje je 90 minuta. Broj polaznika je ograničen na 30, a prijave se zaprimaju po redu registracije. Radionica je organizirana u suradnji s Team Stellar, natjecateljem u Google Lunar X Prize.

O predavaču:

Tim Blaxland je glavni tehnički rukovoditelj Team Stellara, te vodi 20 inženjera kroz Google Lunar X Prize, gdje je cilj lansiranje pokretnog robota na Mjesec, uz obavljanje znanstvenih i komunikacijskih zadataka. Tim ima 15 godina iskustva u industriji kao inženjer elektrotehnike i rukovoditelj inženjerskih timova. Od 2003. godine Tim je i astronom amater te entuzijast svemirskih letova.

Rani svemir i najnoviji rezultati eksperimenta BICEP2

Dan kasnije, u subotu 26. travnja 2014. s početkom u 18 sati u multimedijalnoj dvorani TICM-a dr. sc. Silvije Domazet sa Instituta Ruđer Bošković održat će predavanje “Rani svemir i najnoviji rezultati eksperimenta BICEP2”. BICEP2 je američki teleskop, smješten na južnom polu, koji snima i analizira kozmičko pozadinsko mikrovalno zračenje. Znanstvenici pretpostavljaju da je to zračenje ostatak prvotne eksplozije, tzv. Velikog praska, u kojoj je stvoren naš svemir prije nešto više od 13 milijardi godina. Nedavno objavljeni rezultati eksperimenta BICEP2 prilično su uzburkali kako znanstvenu zajednicu, tako i širu javnost. U ovom predavanju nastojat ćemo odgovoriti što je točno opaženo, te ima li to (i kakve) veze s idejama o ranom svemiru i onome što prethodi epohi evolucije svemira koju opisuje Standardna kozmologija.

Predavanje će biti na hrvatskom jeziku, te je pripremljeno u suradnji s Astronomskim društvom Vega.

O predavaču:

Silvije Domazet je rođen u Splitu 1980. Diplomirao je na PMF-u u Zagrebu, na Fizičkom odsjeku, a u ljeto 2013. je doktorirao te od 2007 radi na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Područja znanstvenog istraživanja su mu kozmologija, te kvantna teorija polja u zakrivljenom prostor-vremenu.

Ulaz na sva tri događanja je besplatan, ali je potrebno popuniti registracijski obrazac, koji je dostupan OVDJE.

Podijeli: