Tako je u petak u suradnji s Team Stellar-om, međunarodnom grupom stručnjaka koja razvija dugoročne komercijalne projekte vezane uz zrakoplovstvo i svemir, održano predavanje „U pozadini Apollo misija" u sklopu kojeg je prikazan i 10 minutni film "Misije Apollo u 3D" o obilasku Mjeseca iz perspektive astronauta. Predavač je bio gospodin Robert Brand, voditelj za svemirsku komunikaciju, praćenje i podatke u Team Stellaru, koji je svojedobno bio izravno uključen u misije Apollo-a, uključujući i izravan prijenos misije Apollo11 i prve korake Niela Armstronga na Mjesecu.

Usporedno s navedenim predavanjem, održana je i interaktivna radionica za učenike osnovnih i srednjih škola o istraživanju svemira putem osobnog računala. Predavač Tim Blaxland, glavni tehnički rukovoditelj Team Stellara, prisutnima je prikazao kako uspostaviti vlastiti istraživački program odnosno izvesti eksperimente poput parkiranja satelita u geosinkronu orbitu i spajanja svemirske letjelice sa svemirskom stanicom.

Naposljetku, u subotu, 26. travnja, dr. sc. Silvije Domazet s Instituta Ruđer Bošković održao je predavanje “Rani svemir i najnoviji rezultati eksperimenta BICEP2” čime je prisutnima približio problematiku gravitacijskih valova kao i rezultate esperimenta BICEP2, američkog teleskopa koji snima i analizira kozmičko pozadinsko mikrovalno zračenje te posljedice koje taj eksperiment ima na naše poimanje stvaranja svemira. Predavanje je pripremljeno u suradnji s Astronomskim društvom Vega te Institutom sinergije znanosti i društva.

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje će i u budućnosti aktivno sudjelovati u organizaciji događanja iz područja astronomije i astrofizike s ciljem popularizacije znanosti i podizanja svijesti o važnosti iste.

Podijeli: