24. rujna 2020. godine, u sklopu projekta Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) Međimurske županije pod nazivom Empowering for Growth 3 (nastavak projekata Empowering for Growth 1 i 2), organiziran je studijski posjet LPZ-a Osječko-baranjske županije Centru znanja Međimurske županije. Projektni konzorcij sastoji se od Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e (tehničko tajništvo) i partnera Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o, Međimurske županije, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Čakovec te HGK Županijske komore Čakovec.

Cilj projekta je oblikovanje i implementacija akcija rješavanja problema koje su članovi LPZ-a uočili tijekom dosadašnjeg rada. Spomenute akcije prvenstveno su namijenjene mladima koji ulaze u svijet rada nespremni te nisu vođeni potrebama lokalnog tržišta kod odabira budućeg zanimanja i škole.

LPZ Međimurske županije uspostavljeno je kroz prethodnike projekta Empowering for Growth 3, a kroz ovaj projekt nastoji se omogućiti njegovo održivo funkcioniranje izradom Strategije razvoja ljudskih potencijala Međimurske županije te Akcijskog plana za implementaciju iste. Članovi LPZ-a dodatno će se educirati s ciljem usvajanja provjereno učinkovitih praksi u poticanju zapošljavanja mladih. Uz navedeno, u sklopu projekta provode se i radionice za mlade nezaposlene, organiziraju se studijski posjeti učenika međimurskih osnovnih i srednjih škola poduzećima te poduzetničkim potpornim institucijama, a nezaposlenim pripadnicima ranjivih skupina dodjeljuju se potpore za samozapošljavanje.

S ciljem usklađenja ponude i potražnje, potrebno je ostvariti jaču suradnju obrazovnog, javnog i poslovnog sektora kroz uspostavu mehanizma rane intervencije na tržištu rada. S obzirom da je povezivanje navedenih sektora jedna od glavnih značajki Centra znanja Međimurske županije, organiziran je studijski posjet LPZ-a Osječko-baranjske županije u svrhu prijenosa dobre prakse između lokalnih partnerstva za zapošljavanje.

Direktor TICM-a, g. Ivan Plačko predstavlja Centar znanja Međimurske županije

 

Sudionici studijskog posjeta u obilasku zgrade TICM3

Direktor TICM-a, g. Ivan Plačko, u multimedijalnoj dvorani za sve sudionike posjeta pripremio je zanimljivu prezentaciju o razvoju Centra znanja Međimurske županije i TICM-ovim projektima u provedbi. Među ostalima, predstavljen je i projekt Obzor znanja financiran u sklopu Erasmus+ programa koji je prisutnima bio posebno zanimljiv. Nakon toga, sudionici su krenuli u obilazak svih zgrada TICM-a, uključujući i novoobnovljeno potkrovlje zgrade TICM1 te rekonstruiranu zgradu TICM3 u novom ruhu. Posjet se nastavio obilaskom Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec, kojim je posjetitelje proveo ravnatelj Metalske jezgre, g. Mario Šercer, te Turističke zajednice Međimurske županije. U planu je i posjet Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu, Starom gradu u Čakovcu i budućem muzeju Riznica Međimurja.

Direktor TICM-a, g. Ivan Plačko prisutnima predstavlja TICM-ov Erasmus+ projekt Obzor znanja

 

Sudionici studijskog posjeta u holu Metalske jezgre

Podijeli: