U utorak, 17. ožujka 2015. godine, na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, pred dvoranom punom studenata 2. godine računarstva, održan je info dan na kojem je predstavljena burza istraživačkih i razvojnih projekata na kojima studenti mogu steći iskustvo praktičnog rada i prije završetka samog studija.

Burza istraživačkih radova razvijena je u sklopu projekta MARATON, u kojem je TICM jedan od 8 partnera iz Slovenije i Hrvatske. Projekt se provodi u sklopu trećeg poziva IPA prekograničnog programa Slovenija – Hrvatska , a njegov je cilj uspostava i promocija potporne usluge povezivanja poduzeća, istraživača i studenata te predstavljanja praktičnih rješenja za identificirane razvojne i gospodarske izazove na programskom području. Spomenuti izazovi odnose se na nedostatak iskustva i praktičnih znanja studenata po završetku studija, te nemogućnosti pronalaska odgovarajućeg kadra od strane poduzeća. Pokretanje burze omogućit će poduzećima da kroz jednostavan sustav opišu tip zadatka za kojeg traže mlade »istraživače«, navedu kakve rezultate i u kojem roku ih očekuju, dok će studentima i učenicima pružiti mogućnost odabira projekta koji odgovara njihovim osobnim preferencijama i sposobnostima. Poduzeće ima mogućnost odabrati studenta odnosno učenika koji najviše odgovara definiranim uvjetima, a mladima se omogućuje prikupljanje vrijednog iskustva kroz rad na stvarnim zadacima.

Burza je potpuno besplatna za korištenje, a dostupna je na www.studentsforindustry.eu.

Osim same burze istraživačkih radova, koju je predstavio direktor TICM-a, g. Ivan Plačko, predstavnici četiriju poduzeća upoznali su prisutne s već unešenim projektima na koje se studenti mogu prijaviti za rad te u sklopu kojih mogu odraditi svoje studentske obveze poput stručne prakse ili završnog rada.

Predstavnici poduzeća INFENSO j.d.o.o. iz Čakovca predstavili su tri zadatka; dva se odnose na izradu mobilnih aplikacija za Android i iOS operacijske sustave dok se treći odnosi na izradu virtualnih šetnji korištenjem Oculus Rift uređaja. Poduzeće CROAT d.o.o. predstavilo je projekt izrade web aplikacija i internetskih stranica u Node.js okruženju. Zadatak poduzeća MULTIMEDIA – M2M izrada je mobilne aplikacije za evidenciju vlasništva bicikala dok se projekt tvrtke PATMAT odnosi na izradu Web Video Manager-a tj. web aplikacije za manipulaciju video zapisima u programskom jeziku PHP.

Osim projekta MARATON, u sklopu kojeg je razvijena spomenuta burza istraživačkih radova, predstavljanje na MEV-u je također dio projekta Crowd Storming koji već treću godinu zaredom provodi Tehnološko-inovacijski centar Međimurje u suradnji s dvjema obrazovnim institucijama – Fakultetom organizacije i informatike, Varaždin, i Međimurskim veleučilištem u Čakovcu te uz potporu Ministarstva poduzetništva i obrta Republike Hrvatske. Cilj projekta Crowd Storming je smanjiti neravnotežu između ponude i potražnje na tržištu radne snage u IT industriji na način da se studentima završnih godina studija omogući rad na realnim zadacima i projektima koje su prethodno definirala sama poduzeća. Burza istraživačkih radova razvijena u sklopu projekta MARATON izvrstan je alat koji će ovaj proces uvelike olakšati.

Podijeli: