U četvrtak, 9. travnja 2015. godine, na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin održan je info dan „Kako do željenog radnog mjesta nakon diplome“.  Info dan su organizirali Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) i Centar za podršku studentima i razvoj karijera FOI-a (CPSRK FOI) a prisustvovalo mu je tridesetak zainteresiranih studenata. Na info danu je, između ostalog, predstavljen projekt Crowd storming i burza istraživačkih i razvojnih projekata na kojima studenti mogu steći iskustvo praktičnog rada i prije završetka samog studija.

Burza istraživačkih radova razvijena je u sklopu projekta MARATON, u kojem je TICM jedan od 8 partnera iz Slovenije i Hrvatske. Projekt se provodi u sklopu trećeg poziva IPA preStudenti_FOI_Info_dan_1kograničnog programa Slovenija – Hrvatska, a njegov je cilj uspostava i promocija potporne usluge povezivanja poduzeća, istraživača i studenata te predstavljanja praktičnih rješenja za identificirane razvojne i gospodarske izazove na programskom području. Spomenuti izazovi odnose se na nedostatak iskustva i praktičnih znanja studenata po završetku studija, te nemogućnosti pronalaska odgovarajućeg kadra od strane poduzeća. Pokretanje burze omogućit će poduzećima da kroz jednostavan sustav opišu tip zadatka za kojeg traže mlade »istraživače«, navedu kakve rezultate i u kojem roku ih očekuju, dok će studentima i učenicima pružiti mogućnost odabira projekta koji odgovara njihovim osobnim preferencijama i sposobnostima. Poduzeće ima mogućnost odabrati studenta odnosno učenika koji najviše odgovara definiranim uvjetima, a mladima se omogućuje prikupljanje vrijednog iskustva kroz rad na stvarnim zadacima. Burza je potpuno besplatna za korištenje, a dostupna je na www.studentsforindustry.eu.

Osim projekta MARATON, u sklopu kojeg je razvijena spomenuta burza istraživačkih radova, info dan na FOI-u je također dio projekta Crowd storming koji već treću godinu zaredom provodi Tehnološko-inovacijski centar Međimurje u suradnji s dvjema obrazovnim institucijama – Fakultetom organizacije i informatike, Varaždin, i Međimurskim veleučilištem u Čakovcu te uz potporu Ministarstva poduzetništva i obrta Republike Hrvatske. Cilj projekta Crowd Storming je smanjiti neravnotežu između ponude i potražnje na tržištu radne snage u IT industriji na način da se studentima završnih godina studija omogući rad na realnim zadacima i projektima koje su prethodno definirala sama poduzeća. Burza istraživačkih radova razvijena u sklopu projekta MARATON izvrstan je alat koji će ovaj proces uvelike olakšati.Predstavnici pet međimurskih informatičkih poduzeća i jedne udruge informatičara upoznali su prisutne s projektima koji su već uneseni u bazu i na koje se studenti mogu prijaviti zaStudenti_Oculus_Rift_FOI_Info_dan_1 rad te u sklopu kojih mogu odraditi svoje studentske obveze poput stručne prakse ili završnog rada. Vjeran Petrović iz poduzeća MULTIMEDIA – M2M predstavio je projektni zadatak izrade mobilne aplikacije za evidenciju vlasništva bicikala. Svoja iskustva na radu na jednom projektu u okviru projekta Crowd storming prezentirao je bivši student FOI-a Matija Srnec koji je kroz rad na projektu Event Info Međimurje ove tvrtke stekao korisna iskustva koja su rezultirala i njegovim zapošljavanjem po završenoj studentskoj praksi. Damir Kolmanić iz poduzeća Axiom d.o.o. predstavio je projektni zadatak izrade dijelova sustava za upravljanje uličnom rasvjetom „Axiom Street Light“. Srećko Sović iz poduzeća CROAT d.o.o. predstavio je projekt izrade web aplikacija i internetskih stranica u Node.js okruženju. Filip Mihinjač iz poduzeća Pat-Mat d.o.o. predstavio je projektni zadatak izrade Web Video Manager-a tj. web aplikacije za manipulaciju video zapisima u programskom jeziku PHP. Dejan Drabić iz udruge Mladi informatičari Strahoninca i vlasnik informatičke tvrtke R.I.P d.o.o. predstavio je projektni zadatak „Edukativni program za učenje računalnih igara korištenjem HTML5 I Phaser frameworka” i iskoristio priliku da pozove studente da se uključe u rad udruge MIS kao suradnici i mentori. Miljenko Petak i Tibor Kozjak iz tvrtke INFENSO j.d.o.o. iz Čakovca predstavili su tri zadatka; dva se odnose na izradu mobilnih aplikacija za Android i iOS operacijske sustave dok se treći odnosi na izradu virtualnih šetnji korištenjem Oculus Rift uređaja. Nakon prezentacija studenti su imali priliku isprobati Oculus Rift sustav za virtualnu stvarnost, a razgovor predstavnika tvrtki i studenataodaljnjoj suradnji nastavio se u neformalnom okruženju.

Ivan_Placko_TICM_FOI_Info_dan_1

Vjeran_Petrovic_Multimedia_FOI_Info_dan_1

Matija_Srnec_Multimedia_FOI_Info_dan_1

Damir_Kolmanic_Axiom_FOI_Info_dan_1

Podijeli: