U laboratoriju Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje u petak, 7. veljače 2020. godine potpisan je Ugovor o opremanju prvog od dvaju laboratorija u budućem znanstveno-istraživačkom centru Metalska jezgra. Nakon provedenog postupka javne nabave za opremanje laboratorija za prototipiranje, odabrano je poduzeće Topomatika d.o.o. iz Zagreba. Ugovor vrijedan 11.280.254,58 kn potpisao je župan Međimurske županije Matija Posavec s direktorom poduzeća Topomatika, Tomislavom Hercigonjom.

„Ovim činom radimo iskorak u završetku jednog od naših najvećih projekata – prvog znanstveno-istraživačkog centra u Međimurju vrijednog 32 milijuna kuna. Očekuje nas potpisivanje još jednog ugovora za nabavu opreme, završetak građevinskih radova, a potom i zapošljavanje triju doktora znanosti što je preduvjet za dobivanje akreditacije ulaska u bazu znanstveno-istraživačkih organizacija Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dokaz ulaganja u znanstvenu izvrsnost je i Centar kompetentnosti iz strojarstva, a u tijeku su radovi na još jednom znanstveno-istraživačkom centru, Centru održivog razvoja, čime ostvarujemo sinergiju obrazovanja, gospodarstva i tržišta.“, poručio je župan Međimurske županije, Matija Posavec.

Župan Međimurske županije, Matija Posavec

„Dosad smo bili zaokupljeni građevinskim radovima, no danas poduzimamo konkretne korake. Bit ćemo opremljeni vrhunskim uređajima kojima ćemo pokriti tehnološko vrlo napredno i zahtjevno područje. Laboratorij za prototipiranje bit će opremljen mjernim sustavom za 3D optičko mjerenje (3D skener), sustavima za direktnu digitalnu proizvodnju (3D printeri za plastiku i metal) te pripadajućim softverima.“, kazao je ravnatelj Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju Metalske jezgre Čakovec, Mario Šercer te objasnio da su u okviru Metalske jezgre predviđena dva laboratorija – Laboratorij za Internet stvari i Laboratorij za prototipiranje, koji će činiti okosnicu znanstveno-istraživačkog rada. U laboratorijima će se testirati primjenjivost inovacija i materijala za strojogradnju, elektrotehniku i računarstvo te razvijati prototipovi, programske platforme i aplikacije.

Ravnatelj Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju “Metalska jezgra Čakovec” , Mario Šercer

„Opremanje Metalske jezgre navedenom tehnologijom omogućit će privrednicima da se ‘bace’ u ozbiljan proces razvoja proizvoda. Osim toga, taj će proces biti znatno kraći – umjesto nekoliko mjeseci, trajat će nekoliko tjedana ili dana. U agendi Europske unije stoji da su tehnologije za brzo prototipiranje i Internet stvari ključne tehnologije koje će omogućiti daljnji prosperitet i razvoj, stoga mi je iznimno zadovoljstvo što će i ovaj centar tome uvelike doprinijeti.“, naglasio je direktor Topomatike, Tomislav Hercigonja.  

Direktor Topomatike, Tomislav Hercigonja

Projekt Metalska jezgra je sufinanciran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Javnog poziva Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija u iznosu od 31.290.223,12 kuna. Intenzitet potpore je 100% prihvatljivih troškova, a projekt se provodi od 1. srpnja 2018. „Nositelj projekta je Međimurska županija, JU REDEA i TICM djeluju u funkciji operativnih tijela u provedbi projekta, a partneri su Tehnički fakultet Rijeka, Fakultet organizacije i informatike Varaždin te Međimursko veleučilište Čakovec. Cilj projekta je uspostava istraživačke infrastrukture namijenjene znanstveno-istraživačkoj zajednici za provođenje primjenjivih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje kompetitivnosti metalske industrije na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske.“, istaknula je voditeljica projekta, Maša Tomašić.

Voditeljica projekta, Maša Tomašić

Potpisivanju Ugovora i obilasku radova na prvom znanstveno-istraživačkom centru u Međimurju prisustvovali su i pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, Darko Radanović, ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurja REDEA – e,  Sandra Polanec Marinović te ostali članovi projektnog tima.


GALERIJA SLIKA

Podijeli: