Dobitnici  su nagrada Stvaratelji stoljeća, za razvoj ideja, inovacija i investicija u poduzetništvu u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi,  Zlatna kuna za najuspješnije trgovačko društvo u Međimurskoj županiji u 2016. godini, u kategoriji srednjih trgovačkih društava, Lider invest u 2016. godini. Intersport, Samsung, Adidas, Nike samo su neki od njihovih klijenata. Kontinuirano im raste dobit i broj zaposlenih, a 60% prihoda ostvaruju od izvoza.

To je samo dio pokazatelja uspjeha poduzeća SOBOČAN – interijeri d.o.o. i značaja koji imaju za međimursko gospodarstvo. Tajna njihova uspjeha? Ako pratimo njihov rad možemo uočiti jasnu poveznicu između kontinuiranog optimiziranja proizvodnog  procesa i cjelokupnog poslovanja i uspjeha koji ih prati.

Optimizacija poslovanja unaprjeđenjem kvalitete proizvodnog procesa, logistike i skladištenja uvođenjem suvremenih digitalnih tehnologija obilježili su poslovanje poduzeća  posljednjih godina. Temelj je to za digitalnu transformaciju poduzeća – put kojim ovo poduzeće odlučno kreće. Franjo Sobočan, vlasnik i direktor poduzeća kaže da su prilike na tržištu i zahtjevi kupaca svakim danom sve stroži, a standardi koje treba zadovoljiti sve viši[1]. Obzirom da nastupaju na globalnom tržištu, to je i razumljivo, njihovi kupci traže da proizvodnja bude slijediva, kontrolirana, a proizvod kompatibilan s njihovim standardima.

KAKO SU POČELI

Poduzeće SOBOČAN-interijeri d.o.o. osnovano je 2000. godine, u Murskom Središću, radi opremanja poslovnih i prodajnih interijera namještajem i pripadajućom opremom. Kao autorizirani partner svjetskih, renomiranih brendova, značajan su izvoznik u svojoj regiji i nalaze se u vrhu europskog tržišta proizvodnje namještaja i opreme višeg kvalitativnog razreda. Najveću suradnju ostvaruju s partnerima iz njemačkog govornog područja: Austrije, Njemačke, Švicarske,  realizirani su i brojni projekti u ostalim europskim državama, Egiptu te zemljama arapskog poloutoka.

Svojim kupcima nude individualna rješenja i cjeloviti inženjering: razvoj inovativnog koncepta, izradu prototipova, savjetovanje, uspješnu isporuku i preciznu montažu po principu „ključ u ruke“ u Hrvatskoj i svijetu.

Poduzeće je, 2015. godine, izgradilo novu bravarsku radionicu i dvije nadstrešnice na površini od 3200 m2 i uredilo inovacijsko-tehnološki centar InTeC. 50% ukupne investicije financirano je iz strukturnih fondova Europske unije. Investicijom su stvoreni preduvjeti za optimizaciju poslovnih procesa i reorganizaciju postojećeg i novog strojnog parka što je rezultiralo većom učinkovitošću poslovanja, rastom konkurentnosti poduzeća na tržištu i cijelim nizom popratnih dobrobiti, pri čemu je digitalna transformacija poslovanja jedan od strateški značajnijih.

Od 2016. godine poduzeće počinje s digitalizacijom proizvodnje, a to obuhvaća drugačiju organizaciju rada i praćenja proizvodnje, optimizaciju proizvodnog proces, logistike i skladištenja. Uvode se skeneri da bi svaki voditelj radionice ili poslovođa mogao skenirati proizvod, dodati barkod što omogućuje kontinuirano praćenje proizvoda u svakoj njegovoj fazi.

Jedino tako mogu odgovoriti na potrebe i želje kupaca diljem Europe, slijedivom i kompatibilnom proizvodnjom i proizvodom zapakiranim sukladno standardima kupaca.

KONTINUIRANO ULAŽU U UNAPRJEĐENJE POSLOVANJA

Nova investicija, vrijednosti 16 milijuna kuna, s kojom je poduzeće krenulo u jesen 2018. godine usmjerena je na unaprjeđenje kompletnog proizvodnog  procesa, od ponude, sklapanja posla, razrade proizvoda, pripreme za proizvodnju, narudžbe materijala, proizvodnje i pakiranja proizvoda. Investicija uključuje izgradnju novog prostora  gdje će biti smješteni logistika i skladištenje te završna montaža  s kontrolom, pakiranjem i otpremom, ali je predmet investicije i nova tehnologija za poboljšanje poslovnih procesa radi dodatnog usklađivanja sa zahtjevima kupaca diljem Europe.

Bit njihove priče o uspjehu nije samo ulaganje u  novi prostor i tehnologiju već promjena dosadašnjeg poimanja proizvodnje i proizvoda, fleksibilnost i spremnost odgovaranja na potrebe kupaca. Proizvodnja je bitan i neophodan, ali tek jedan dio cjelokupnog procesa stvaranja nove vrijednosti. Da bi poduzeće moglo odgovoriti na potrebe tržišta i kupaca mora ih najprije biti svjesno.

Događa se nova revolucija i promjene u svijetu poslovanja koja ne smije proći mimo nas, već moramo što je moguće više dočekati je spremni. Budućnost će u potpunosti promijeniti dosadašnje poimanje proizvodnje i proizvoda. Fizička proizvodnja bit će u tom procesu bazni, nezaobilazni, ali samo jedan dio cjelokupnog poslovnog procesa. Za nas će to značiti i potpuno novi način prodavanja robe u odnosu na dosadašnju praksu – rekao je Franjo Sobočan.[2]

FORMULA USPJEHA

U njihovom primjeru možemo prepoznati važne elemente digitalne transformacije i izvući važnu pouku, a to je da digitalna transformacija ne znači samo kupnju i ugradnju nove opreme i novih digitalnih alata. Poduzeća moraju dobro poznavati svoj poslovni model, tržište i profil kupaca i kontinuirano nadograđivati to znanje. To je jedini način da odgovore na potrebe tržišta na adekvatan način.

Potrebno je imati detaljan uvid u vlastito poslovanje kako bismo to poslovanje mogli prilagoditi tržištu, ispuniti njegovu svrhu i ostvariti uspjeh. Zbog toga, upoznajte svoj poslovni model, sve  procese i resurse koje obuhvaća, upoznajte svoje tržište i svog kupca, budite spremni u to uložiti svoje vrijeme i druge potrebne resurse, a nakon toga budite spremni izvršiti promjene do kojih ste došli istraživanjem.

Digitalna transformacija je upravo to – transformacija i zahtijeva predanost, ali je i jedini način za opstanak i uspjeh.

 

Izvor:

[1] Članak na portalu Međimurskih novina „SOBOČAN INTERIJERI zakoračili u digitalizaciju radi podizanja  kvalitete proizvoda i poslovanja“, objavljen 4. studenog 2018., dostupno ovdje.

[2] Članak na portalu Međimurskih novina „SOBOČAN INTERIJERI zakoračili u digitalizaciju radi podizanja  kvalitete proizvoda i poslovanja“, objavljen 4. studenog 2018. godine, dostupno ovdje.

Podijeli: