Uspjeh poslovanja često ovisi o vještinama pregovaranja pojedinaca. Vještinu pregovaranja potrebno je steći učenjem i usavršavanjem te brusiti kroz godine. Pregovarački proces nije jednostavan i potrebno je dobro razmisliti o svakom koraku u procesu kako bi klijent, a i prodavatelj u konačnici bili zadovoljni danim i dobivenim. Prepoznavši ovu važnu temu, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje u suradnji s konzultanticom Snježanom Kupres, vlasnicom Centra svjesnog poslovanja – Metanoia, organizirao je u  četvrtak, 16. veljače 2023. godine, radionicu „Kako uspješno pregovarati?“.

Snježana Kupres, predavačica

Pregovaranje se sastoji od dvije ključne faze: faze pripreme i samog procesa pregovaračkog razgovora. Pripremom se definira jasan cilj koji se pregovaranjem želi postići te postavljanje najniže granice u pregovorima „Bottom line“ te razvijanje alternative (BATNA) koja je odgovor na pitanje „Što ako pregovori ne uspiju? Koja nam je alternativa? Naravno, pregovaračka pozicija pojedinca uvelike ovisi o samoj BATNA-i (The best alternative to negotiated agreement).

Sudionici radionice

Predavačica je istaknula kako svaki proces pregovaranja započinje prezentacijom, odnosno razmjenom informacija te definiranjem pozicija. Važna stavka u procesu prepoznavanje je signala koji daju pomak u sljedeću fazu diskusije. Nakon toga slijedi faza predlaganja koja se sastoji od ponude, objašnjenja te na kraju rezimiranja. „Pakiranje“ prijedloga u ponudu sljedeći je korak koji uključuje i cjenkanje te označava prijedlog koji je usklađen s interesima i potrebama druge strane. Svi navedeni koraci podložni su fleksibilnosti do samog trenutka zatvaranja u kojem je važno da svi detalji budu provjereni i potvrđeni, a konkretni koraci dogovoreni.

Rad u grupama

Rad u grupama

Predavačica je sa sudionicima podijelila mnogo praktičnih primjera i savjeta koje su sami isprobali kroz vježbe u grupama. Sudionici su bili zadovljni naučenim, a novostečene vještine već primjenjuju u praksi. U nadolazećem razdoblju, TICM će organizirati nekoliko besplatnih radionica u okviru BOND 2 projekta kojeg provodi HAMAG-BICRO. Kako bi i Vi bili zadovoljan polaznik jedne od naših radionica, pratite naše web i facebook stranice za informacije o nadolazećim događanjima i prijavite se na našu mailing listu.

Rad u grupama

Rad u grupama

Podijeli: