Poduzeće SMARTEK uspješno je završilo četverogodišnji proces inkubacije u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje i preselilo u nove, veće prostore.

Smartek d.o.o. je poduzeće koje razvija visoko tehnološka rješenja u području obrade vizualnih informacija u industriji. Osnovano je 2001. godine kao obiteljsko poduzeće, no s aktivnim radom započinje tri godine kasnije. 2011. godine ulazi u sastav njemačke grupacije Framos GmbH dok sljedeće godine započinje s procesom inkubacije u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje (TICM), poduzetničkom inkubatoru za potporu tehnološki utemeljenom i inovativnom poduzetništvu. Poduzeće uspješno razvija vlastite proizvode od kojih su najvažniji SMARTEK Vision Giganetix serija industrijskih kamera koja uključuje visokokvalitetne GigE Vision kamere i LED stroboskopske kontrolere za upravljanje LED osvjetljenjima.

Proizvodi su dizajnirani za ugradnju u industrijska postrojenja u kojima je potrebno precizno kontrolirati objekte koji se kreću vrlo velikom brzinom što podrazumijeva da kamera treba snimiti, a softver analizirati vrlo veliku količinu podataka u sekundi. Zbog vrhunskih performansi proizvoda i konkurentne cijene, Smartek je izgradio zavidnu reputaciju u djelatnosti na svjetskoj razini, a planovi za daljnji razvoj su istovremeno i ambiciozni i realni. Među brojnim klijentima Smarteka diljem svijeta nalaze se i proizvođači luksuznih njemačkih automobila kao što su BMW, Mercedes i drugi zahtjevni klijenti.

Nakon četverogodišnjeg procesa inkubacije, zbog intenzivnog rasta poduzeća s jedne strane, te nedostatka dodatnog prostora u sklopu poduzetničkog inkubatora TICM-a s druge, Smartek seli u nove prostore u blizini. Uredski prostori su trenutno smješteni u Čakovcu, na adresi Dobriše Cesarića 5, odnosno u zgradi „Triangl“. Osim mogućnosti realizacije planova širenja zbog raspoloživosti uredskih prostora za veći broj inženjera te postojanja reprezentativnih prostora za demonstraciju vlastitih proizvoda i prototipova, izborom lokacije osigurani su preduvjeti za daljnju suradnju s TICM-om. Nakon preseljenja, u Smarteku su u samo nekoliko mjeseci zaposlena 4 nova razvojna inženjera.

Damir Dolar, voditelj inženjerskog tima u Čakovcu, navodi da Smartek planira ostati te širiti svoje poslovanje upravo u Međimurju. Zbog poticajnog okruženja te vrijednih i kompetentnih inženjera, u planu je preseljenje cjelovitog razvoja i proizvodnje industrijskih kamera za grupaciju Framos u Čakovec. Ipak, za daljnje širenje razvojnog centra u Čakovcu potrebno je osigurati dovoljno kvalitetnih razvojnih inženjera – no, isti trenutno nedostaju na regionalnom tržištu rada. Stoga, kako bi se doprinijelo stvaranju baze stručnjaka traženog profila, u suradnji s TICM-om i drugim relevantnim dionicima, poduzeće provodi aktivnosti motiviranja te usmjeravanja mladih prema odabiru obrazovanja i karijere iz spomenutog područja. Roditeljima pritom preporučuju da djecu potaknu na učenje matematike, programiranja i stjecanje tehničkih vještina od najranije dobi s obzirom da će znanje iz ovih područja u budućnosti zasigurno biti još traženije i plaćenije. Pristup poslu zastupan u Smarteku ogleda se u razvoju, proizvodnji i prodaji visokotehnoloških proizvoda s vrlo visokom dodanom vrijednošću što zahtjeva specijalizirana tehnološka znanja – ovakvo djelovanje jedini je pravi put prema unaprjeđenju radnih uvjeta u Međimurskoj županiji te sprječavanju odljeva mladih i visokoobrazovanih osoba koje doprinose razvoju cijele zajednice.

U TICM-u je trenutno inkubirano 19 poduzeća koja zapošljavaju upravo ovakav profil stručnjaka.

Poveznice: www.smartekvison.com; www.framos.com

Podijeli: