Međimurska županija i ustanove u njezinom vlasništvu kontinuirano ulažu znanje, resurse i entuzijazam kako bi Međimurje učinilo dodatan iskorak prema ekonomiji visoke dodane vrijednosti. Tome najviše pridonose poduzetničke potporne institucije koje olakšavaju pokretanje novih i razvoj postojećih poduzeća, pri čemu središnju ulogu ima Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM).

TICM je poduzetnički inkubator pod čijim okriljem djeluje 45 organizacija, a posljednjom investicijom u proširenje njegovih kapaciteta poduzetnicima je stavljeno na raspolaganje dodatnih 1000 muredskih, konferencijskih i zajedničkih prostora te TICM sada raspolaže sa sveukupno 3600 m2. Završetak spomenute investicije obilježen je upravo ovaj četvrtak, 10. rujna 2020. godine, završnom konferencijom projekta Ulaganje u proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja Međimurske županije te svečanim puštanjem u rad treće zgrade poduzetničkog inkubatora TICM-a. Konferencija je ujedno bila prilika da se na jednom mjestu okupe svi dionici javnog, civilnog i poslovnog sektora koji su, na neki način, omogućili da ovaj projekt zaživi i uspješno se privede kraju.

Zgrada TICM3 nakon rekonstrukcije

U uvodnom dijelu konferencije okupljenima se najprije obratio direktor TICM-a, Ivan Plačko koji je prezentirao kronologiju razvoja TICM-a i koncept Centra znanja u kojem se TICM razvija od 2007. godine u početku kao ideja, a zatim kao i institucija te je predstavio projekt proširenja TICM-a. Projekt vrijedan 12 milijuna kuna tadašnje Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odobrilo je za financiranje 2017. godine u okviru javnog poziva Razvoj poslovne infrastrukture i time dalo dodatno priznanje Međimurskoj županiji.  Tijekom 38 mjeseci, projektni konzorcij sastavljen od Međimurske županije kao nositelja projekta, TICM-a kao voditelja projekta i Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e kao projektnog partnera uspješno je ovladao svim izazovima te su u rad pušteni novi, suvremeno uređeni i kvalitetno opremljeni prostori za rad poduzetnika. Rekonstrukcijom potkrovlja TICM1 zgrade postalo je dostupno 16 ureda, predinkubacijski/ coworking prostor, soba za sastanke te prostor za druženje ukupne neto površine 400 m2. Rekonstrukcijom zgrade TICM3 na 600 muređenog prostora prostire se 18 ureda, izložbeni prostor, sobe za sastanke, informatička učionica i zajednički prostori.

Ivan Plačko, direktor TICM-a

Prva investicija u zgrade TICM-a 2009. godine bila je provedena pod okriljem tadašnjeg Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske – BICRO d.o.o., današnje Hrvatske agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije čiji je predsjednik Uprave, Vjeran Vrbanec istaknuo da su suradnjom HAMAG-BICRO-a s Međimurskom županijom i TICM-om proizašle su brojne uspješne poduzetničke inicijative i projekti, kojih će u budućnosti biti još i više.

Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO

Da je Tehnološko-inovacijski centar Međimurja jedan od najboljih i najuspješnijih primjera važnosti poduzetničke potporne institucije kazao je  ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Tomislav Petric: “SAFU je u projektu ulaganja u proširenje obnašao ulogu posredničkog tijela druge razine te je naša uloga primarno bila savjetodavna kako bi se projekt priveo kraju na način kako je to zamišljeno. Svaka priprema i provedba projekta je dugotrajan i izazovan proces, a uspjeh se na kraju prosuđuje ne samo na temelju uspješnosti ostvarenja projektnih pokazatelja već i zadovoljstvom ciljnih skupina projekta, stoga nam je drago što smo i mi dio ove uspješne priče.”

Tomislav Petric, ravnatelj SAFU

Međimurska županija kontinuirano pronalazi načine kako olakšati poslovanje međimurskim poduzetnicima – kako kroz osiguranje poslovne i znanstveno-istraživačke infrastrukture, tako i kroz niz shema dodjele bespovratnih sredstava koje uvijek prati ogroman interes poduzetnika što je Županiji dodatan poticaj za razvoj novih programa potpore. Župan Međimurske županije, Matija Posavec najprije je pohvalio sve zaposlenike TICM-a, Javne ustanove REDEA-a i sve izravno uključene u pripremu i provedbu projekta proširenja TICM-a. Spletom znanja i marljivih ruku tri zgrade poduzetničkog inkubatora od ideje su postale stvarnost te se Međimurje može pohvaliti potpornom institucijom koja ima zavidnu poslovnu infrastrukturu, ali i stručne ljude čija je ekspertiza dostupna svim poduzetnicima koji traže savjet ili pomoć. “Prostor vojarne kroz povijest uvijek je imao važnu ulogu za Međimurje što je slučaj i danas kada u ovom prostoru postavljamo suvremene temelje za budućnost gospodarstva i obrazovanja. Danas smo svečano otvorili prostor kojim zaokružujemo cjelinu ulaganja u Centar znanja koji se razvija na ovom prostoru. Kada smo preuzeli kompleks bivše vojarne, njegova vrijednost iznosila je 58,3 milijuna kuna, a do danas je uloženo dvostruko više, čak 116 milijuna kuna.”, istaknuo je župan Posavec.

Matija Posavec, župan Međimurske županije

Otvorenju treće zgrade TICM-a nazočio je i pomoćnik ministra Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zvonimir Novak koji je nakon prezentiranih dosadašnjih rezultata Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, poručio da je Međimurje doista županija snažnog poduzetništva zasnovana na znanju i inovacijama.

Zvonimir Novak ,pomoćnik Ministra gospodarstva i održivog razvoja

Naposljetku, svi uzvanici su počašćeni glazbenim programom i prigodnim poklonom nakon čega je uslijedio razgled novih prostora poduzetničkog inkubatora TICM-a te domjenak ispred TICM3 zgrade.

Svečanost otvorenja treće zgrade TICM-a glazbom su uljepšale sopranistica Blanka Tkalčić i pijanistica Lana Cvrtila.


GALERIJA SLIKA


Projekt Ulaganje u proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja Međimurske županije je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj objave je isključiva odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Podijeli: