Regionalna razvojna agencija Međimurje – REDEA d.o.o. u suradnji s Poslovno – inovacijskim centrom Hrvatske – BICRO d.o.o., Uredom za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu te Ruđer inovacijama d.o.o. poziva Vas da sudjelujete na seminaru:
KORIŠTENJE I UPRAVLJANJE INTELEKTUALNIM VLASNIŠTVOM
TEORIJA I PRAKSA IZ PERSPEKTIVE MEĐUNARODNOG EKSPERTA 
 
četvrtak, 30. rujna 2010. godine s početkom u 09.00 sati
Sveučilište u Zagrebu, Zvonimirova 8, 10000 Zagreb
1. kat, soba 107 
 

Intelektualno vlasništvo u današnje je vrijeme jedan od glavnih pokretača razvoja poduzeća i osnovna vrijednost mnogih uspješnih kompanija. Glavnu ulogu u kreiranju te vrijednosti imaju istraživači kao tvorci ideja. Međutim, vrlo nam se često nameće problem zaštite intelektualnog vlasništva. Iz toga slijedi da je od iznimne važnosti pravilno i efikasno upravljanje takvom imovinom s ciljem povećanja konkurentnosti, ekspanzije na nova tržišta te u konačnici povećanja prihoda i dobiti tvrtke.

Ovaj seminar bavi se spomenutim pitanjima te daje pregled prava vlasništva, specifičnosti procesa patentiranja te pokriva područje licenciranja i razmjene tehnologije kao alternativu pokretanju novog poduzeća.

Cilj seminara je pružiti uvid u načine identificiranja i zaštite prava intelektualnog vlasništva. Raspravljat će se o različitim načinima zaštite (patenti, robne marke, autorska prava), o samom procesu zaštite te pridruženim troškovima i naposljetku o mogućnostima komercijalizacije prava intelektualnog vlasništva.
Sudionici seminara naučit će kako identificirati tehnološke nedostatke i prednosti u svom poslovanju i što je potrebno poduzeti kako bi stekli konkurentsku prednost na tržištu.

 
Seminar je namijenjen:
  • profesorima, znanstvenicima, studentima
  • inovatorima
  • poduzetnicima
  • odvjetničkim kućama
  • zaposlenicima poslovnih inkubatora, tehnoloških parkova i poduzetničkih centara.

 

Način rada

Teme će biti obrađene kroz predavanja i studije slučajeva. Polaznici će sudjelovati u detaljnim raspravama koje će produbiti razumijevanje i odgovoriti na njihova pitanja povezana s tematikom intelektualnog vlasništva.
 
Raspored: 
 
09.00 – 10.30 Pregled prava intelektualnog vlasništva – kako zaštititi ideje?
10.30 – 10.45 Pauza
10.45 – 12.15 Patenti – detaljni osvrt, nacionalni i međunarodni okvir, što nije patent?, freedom-to-operate
12.15 – 13.00 Pauza za ručak
13.00 – 14.30 Upravljanje intelektualnim vlasništvom i vrednovanje patenata – pravni aspekt, usporedba europske i američke prakse, različiti načini zaštite intelektualnog vlasništva 

Seminar će se održati na engleskom jeziku te neće biti osiguran prijevod na hrvatski.

Cijena seminara po polazniku je 1.200,00 KN + PDV. U cijenu su uključeni svi troškovi organizacije te troškovi ručka i osvježenja.

Kako bi se registrirali, molimo da popunite priloženi prijavni obrazac te ga pošaljete do petka, 24. rujna 2010. godine na adresu elektroničke pošte: redea@ck.t-com.hr ili na broj faxa: +385 (0)40 395 142. Broj sudionika je ograničen. Dodatne informacije o seminaru možete dobiti putem telefona pozivom na broj: +385 (0)40 395 560.

.

Ruediger Spies

Gospodin Spies je analitičar i potpredsjednik u ICT konzultantskoj tvrtki – IDC Central Europe.

Njegovo područje interesa uključuje razvoj tržišta poslovnih aplikacija (ERP, CRM, SCM, EAI itd.), servisno orijentirane arhitekture informacijskih sustava (SOA), upravljanje intelektualnim vlasništvom i open source.

Prije zaposlenja u IDC Central Europe obnašao je nekoliko visokih dužnosti pa je tako bio analitičar i glavni savjetnik u Experton grupi te potpredsjednik za poslovne aplikacije i glavni SAP analitičar u META grupi.

U posljednjih 25 godina kontinuirano je stjecao iskustvo na području upravljanja međunarodnim poduzećima i tehnologijom. Stručnjak je na području internetskih tehnologija i infrastrukture, a uz to ima i opsežno znanje iz područja usklađivanja informacijskih i poslovnih sustava, upravljanja i vođenja projekata te upravljanja kvalitetom. Ostala radna mjesta gospodina Spiesa su EDS/A.T.Kearney, Informix, IBM u Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama te GEI koji je danas dio tvrtke T-Systems.

Jedan je od najutjecajnijih tvoraca javnog mnijenja iz područja ICT tehnologija u Njemačkoj i autor velikog broja stručnih članaka. Učestali je gost na raznim konferencijama i konvencijama.

Gospodin Spies završio je studij fizike na Sveučilištu u Hamburgu i studij elektroničkog inženjerstva na Sveučilištu u Aachenu.

  
Podijeli: