Šef Misije Veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj g. Andrea Biggi sa suradnicom gđom. Dijanom Grahovac, konzularnom djelatnicom Veleposlanstva Australije u Zagrebu posjetili su Međimursku županiju. Posjet je započeo boravkom u Osnovnoj školi Donja Dubrava u kojoj su učenici pripremili zanimljiv edukativni program o Australiji, te su ga povodom Nacionalnog dana Australije predstavili članovima Veleposlanstva, kao zahvalu na donaciji australske mobilne učilice. „Veliki značaj dajemo mladima te uz naš Education Kit, odnosno mobilnu učilicu, dajemo materijale uz pomoć kojih učenici lakše mogu savladati engleski jezik, ali i naučiti ponešto o Australiji“ istaknula je ravnateljica Osnovne škole Donja Dubrava Mirjana Ribić, dodajući kako je ovo jedan od projekata koji učenici i učitelji provode izvan redovnih aktivnosti, a zahvaljujući kojem su učenici imali priliku dobiti puno novih znanja i vještina.

Šef Misije Biggi obišao je i Centar znanja Međimurske županije gdje se susreo sa županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom grada Čakovca Ljerkom Cividini, ravnateljicom Javne ustanove za Razvoj Međimurske županije Sandrom Polanec Marinović, ravnateljem Tehnološko inovacijskog centra Ivanom Plačkom, direktorom Turističke zajednice Međimurske županije Rudijem Grula, predstavnicima Županijske gospodarske komore Čakovec i Obrtničke komore Čakovec koji su mu predstavili gospodarske, obrazovne, kulturne i prirodne potencijale Međimurja.

Drago mi je da je moj posjet Međimurju u prigodi skorog obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Australije. Odnosi dviju zemalja su vrlo kvalitetni, a nadam se da će do kraja godine Australija imenovati novog veleposlanika u Hrvatskoj, kojemu ću prenijeti dojmove o svemu što radite i po čemu ste primjer dobre i uspješne prakse. Razlozi zbog kojih je Međimurje prva županija koju posjećujem u svom mandatu je povezanost preko Vaših sugrađana, a učenici u školi u Donjoj Dubravi su mi pričali o svojim rođacima koji žive i rade u Australiji. Drugi razlog je razgovor o gospodarskoj suradnji, prije svega o razmjeni znanja i iskustva u razvoju komunalne infrastrukture, zelenoj energiji i održivom gospodarstvu, a treći je razlog pogled u budućnost u kojoj ćemo još snažnije i kvalitetnije surađivati. Pozivam Vas da se kroz razne manifestacije koje organiziramo uključite u kreiranje Sporazuma o slobodnoj trgovini Australije i EU, kojim se stvaranju poslovne prilike na obostranu korist, a koje uključuju i Hrvatsku“, istaknuo je u izjavi za medije šef Misije Andrea Biggi.

Gradonačelnica grada Čakovca, Ljerka Cividini. Šef Misije Veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj, Andrea Biggi. Župan Međimurske županije, Matija Posavec.

Župan Matija Posavec zahvalio je angažmanu Veleposlanstva Australije u donaciji mobilnih učilica Osnovnoj školi Donja Dubrava, prisjećajući se posjeta bivše veleposlanice Ekonomskoj i trgovačkoj školi te ranijih dolazaka predstavnika Veleposlanstva. „U suradnji dviju zemalja posebno treba naglasiti brojnu i istaknutu hrvatsku zajednicu u Australiji u kojoj veliki doprinos daju ljudi koji su tamo dolazili i iz Međimurja, ali i cijelog sjevera Hrvatske. Oni, sasvim sigurno, daju doprinos australskoj multikulturalnosti i gospodarskom razvoju te jačaju povezanost dviju zemalja. Međimursko gospodarstvo bilježi izvoz u Australiju, zbog čega postoji temelj još bolje gospodarske suradnje, pa i kroz povezivanje gradova u kojima žive naši iseljenici“,  rekao je Posavec izražavajući nadu kako će netko od međimurskih sportaša izboriti Olimpijske igre koje se 2032. godine održavaju u australskom Brisbaneu.

„Iako je udaljenost velika, grad Čakovec je pobratimljen sa sadašnjim gradom George’s River, nekadašnji Hurstville, u Australiji, a zahvaljujući višegodišnjim dobrim odnosima koje Veleposlanstvo Australije ima s Međimurskom županijom i gradom Čakovcem. Nastojat ćemo u vremenu pred nama njegovati te odnose kroz povezivanje obrazovnih i kulturnih institucija te moguću razmjenu učenika ili predstavnika kulturno umjetničkih društava koje bi, uvjerena sam, razveselile našu dijasporu u Australiji. Gradsko vijeće donijelo je odluku o sklapanju Povelje o prijateljstvu, a sličnu je odluku donijela i druga strana te se nadamo da ćemo uskoro pokrenuti prve konkretne projekte ” , istaknula je gradonačelnica Cividini.

Šef Misije Veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj, Andrea Biggi. Župan Međimurske županije, Matija Posavec i direktor TICM-a, Ivan Plačko u potkrovlju zgrade TICM 1.

Šef Misije Andrea Biggi obišao je povezane ustanove u Centru znanja, prvi znanstveno istraživački centar u vlasništvu jedne županije u Hrvatskoj Metalsku jezgru, Tehnološko inovacijski centar sa startup poduzećima te istaknuo pozitivne dojmove o ulaganju u znanstvenu izvrsnost i povezivanju gospodarskog i obrazovnog sektora u Međimurju. Bogata kulturna i povijesna baština Međimurja predstavljena je kroz obilazak Starog grada Zrinskih u Čakovcu, Riznice Međimurja i posjetom Knjižnici i čitaonici Nikola Zrinski čija je ravnateljica Ljiljana Križan primila donaciju Veleposlanstva.

Izvor: Međimurska županija 

GALERIJA SLIKA 

Podijeli: