„Ukoliko vas nema na internetu – ne postojite” rečenica koja je istinita za gotovo svaki poslovni subjekt koji želi poslovati na tržištu širem od nekoliko susjednih ulica ili naselja. Internet je sveprisutan – broj mobilnih korisnika interneta premašio je broj ‘fiksnih’. Prilagodba internetske stranice za prikaz na pametnim telefonima, tabletima i ostalim platformama je nužnost. Na radionici „Responzivni web dizajn”, održanoj 22. siječnja 2015. godine u informatičkoj učionici Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, dvadesetak je polaznika imalo priliku upoznati se s osnovama izrade responzivnih web stranica. Znanja iz responzivnog web dizajna polaznicima je prenio Goran Levačić, mag. inf., voditelj inkubacije i edukacije u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje.

Responzivni web dizajn je tehnika izrade internetskih stranica koje reagiraju na promjenu rezolucije preglednika što omogućuje prilagodbu različitim desktop i mobilnim uređajima. Važnost spomenutog trenda očituje se u činjenici da je u 2014. godini broj „mobilnih” korisnika interneta po prvi puta bio veći u odnosu na one koji koriste desktop računala što zahtjeva nove načine prikaza internetskih stranica.

Pojavom HTML5 i CSS3 tehnologija, brojnih rješenja temeljnih na Javascript tehnologiji te frameworkova kao što su Twitter Bootstrap, Zurb Foundation i drugih, posao izrade responzivnih web stranica uvelike je olakšan. Usprkos tomu, još uvijek je potrebno dobro razumijevanje metoda koje se primjenjuju u samom procesu planiranja i izrade dizajna.

Polaznici radionice imali su prilike naučiti kako započeti s planiranjem responzivne internetske stranice, koje alate koristiti u izradi i testiranju, koja je razlika između responzivnog i adaptivnog dizajna, kada je responzivni dizajn dobro rješenje, a kada nije, te dobiti odgovore na mnoga druga pitanja. Dio radionice bile su i vježbe na računalima kroz koje su polaznici dobili priliku upotrijebiti naučeno znanje te izraditi jednostavnu responzivnu internetsku stranicu.

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) nastavlja s organizacijom radionica, seminara i konferencija iz raznih tehnoloških i poslovnih područja budući da nema ni gospodarskog razvoja ni inovacija bez poznavanja suvremenih tehnoloških i gospodarskih trendova. Velik broj polaznika događanja u organizaciji TICM-a dokaz je da u Međimurju postoji kritična masa ljudi koja prepoznaje ovu činjenicu što je razlog za optimističan stav o gospodarskoj budućnosti Međimurja.

Podijeli: