U ponedjeljak 23.11.2020. u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, održan je sastanak pet župana sjeverne i središnje Hrvatske s ministricom regionalnoga razvoja i fondova EU-a Natašom Tramišak i zastupnicom u Europskom parlamentu Sunčanom Glavak u vezi s potpisivanjem razvojnog sporazuma za te županije.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak predložila je sastanak sa županima sjeverne i središnje Hrvatske: Radimirom Čačićem (Varaždinska županija), Matijom Posavcem (Međimurska županija), Željkom Kolarom (Krapinsko-zagorska županija), Darkom Korenom (Koprivničko-križevačka županija) i Damirom Bajsom (Bjelovarsko-bilogorska županija).

Sastanak se održao u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Tema je bila potpisivanje razvojnog sporazum početkom 2021. godine koji bi uključivao te županije, a ministrica je upoznala župane i s programiranjem za novu financijsku perspektivu te napretkom u svezi Mehanizma za oporavak i otpornost.

Ministrica Tramišak napomenula je kako je razvojni sporazum “jedan od važnijih alata planiranja politika regionalnog razvoja Hrvatske” te da u skladu s tim počinje programiranje novoga Višegodišnjega financijskog okvira 2021.-2027. za korištenje novca iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Prioriteti župana sjeverne i središnje Hrvatske, između ostalog, za korištenje novca iz fondova su novo zapošljavanje, željeznička i cestovna infrastruktura, ulaganje u znanost, obrazovanje i zdravstveni sektor.

Pet županija već je predalo konkretne projekte Vladi. Riječ je o cijelom spektru različitih projekata, a ministrica Tramišak istaknula je da će posebnu pozornost dobiti veliki projekti. Osim o infrastrukturnim projektima te projektu izgradnje brze pruge od Čakovca i Varaždina preko Lepoglave i Krapine do Zagreba, vrijednom 450 milijuna eura, koji su neupitni, posebno će se voditi računa o projektima u školstvu i zdravstvu.

Na sastanku su sudjelovali i ravnateljica JU REDEA Sandra Polanec Marinović te direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko.


Aktivnost informiranja poduzetnika dio je projekta TICM PPI 5.0 MSP kojeg financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Podijeli: