Između ostalog, g. Radonić je sudionicima predstavio najnoviju misiju kineskog svemirskog programa u sklopu koje je letjelica Chang’e 3 na površinu Mjeseca spustila istraživačko vozilo popularno zvano „Zec od žada“ koje će u narednih godinu dana prikupljati podatke o mjesečevom tlu i kori te ih slati na Zemlju istraživačima na obradu.

Prisutni su imali prilike upoznati se s najvažnijim misijama istraživanja Mjeseca, Marsa te nekih drugih svemirskih tijela kao što su asteroidi u prolasku našim svemirskim susjedstvom. Spomenuta su i aktualna istraživanja i razvoj brodova za prijevoz posade i tereta na Međunarodnu svemirsku postaju.

Na samom kraju predavanja prisutni su imali priliku kroz razgovor s predavačem dobiti odgovore na svoja brojna pitanja povezana uz tematiku predavanja. Potrebno je napomenuti da su, osim istraživanja svemira koje je nagrada samo  po sebi, upravo kroz ulaganja u istraživanje svemira svijetu postala dostupne brojne tehnologije i materijali bez kojih bi nam današnji život bio nezamisliv.

Podijeli: