U petak, 30. rujna 2016. godine, u TICM-u je održana radionica za mentore  te su podijeljeni mBot roboti školama iz sjeverozapadne Hrvatske koje će se ove godine uključiti u Croatian Makers robotičku ligu.

Projekt Croatian Makers robotičke lige, pokrenut od strane Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u suradnji sa školama i centrima za rad s mladima, ima cilj približiti učenicima uzbudljivi svijet tehnologije kroz praktične radionice sastavljanja, upravljanja i programiranja edukacijskih mBot robota.

Sudjelovati u programu mogu sve škole i centri uključeni u institucionalnu edukaciju mladih spremni na aktivno sudjelovanje u Croatian makers ligi. S obzirom na veliki interes sudionika, u prvoj sezoni, od planiranih 60,  uključeno je 220 škola i podijeljeno više od 1000 robota diljem Hrvatske. U novoj školskoj godini prijavilo se novih 141 ustanova te sada Liga broji više od 350 ustanova. Trenutno je 3500 uključenih učenica i učenika u ovaj inovativni obrazovni program.

Jedna od aktivnosti u pripremi učenika za natjecanja su radionice za nastavnike mentore.

Radionicu za mentore u Međimurju i sjevernoj Hrvatskoj vodio je Vlado Lendvaj iz IRIM-a. Mentorima su se obratili i Dejan Drabić ispred udruga Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec te Ivan Plačko, direktor TICM-a. Na radionici su nastavnici mentori iz desetak osnovnih škola upoznavali principe sastavljanja i programiranja mBot robota kako bi novostečena znanja uspješno prenijeli učenicima u svojim školama.

Projekt Croatian Makers je inicijativa koja će zasigurno pomoći učenicima da na zanimljiv način uđu svijet programiranja i općenito STEM (eng. science, technology, engineering i mathematic) zanimanja koja su u Hrvatskoj i EU izrazito deficitarna.

TICM će i dalje podupirati projekt Croatian Makers kao i sve ostale projekte čiji je zajednički cilj edukacija mladih i stvaranje stručnjaka iz STEM područja bez kojih nema razvoja na znanju temeljenog gospodarstva.

Podijeli: