U utorak, 22. rujna 2015. godine, u multimedijalnoj dvorani Tehonološko-inovacijskog centra Međimurje održana je radionica na temu 3D ispisa koja je okupila dvadesetak predstavnika gospodarskog i obrazovnog sektora. Prozvana pokretačem treće industrijske revolucije, tehnologija 3D ispisa omogućava da se u kratkom roku izradi određeni predmet koji se prethodno kreirao u specijaliziranom programu na računalu. Ovu tehnologiju budućnosti predstavio je gospodin Vladimir Sever, vlasnik poduzeća 3D porta d.o.o., smještenog u poslovnom inkubatoru TICM-a.

3D ispis je aditivna proizvodna tehnologija za koju je specifično da se predmet izrađuje dodavanjem materijala sloj po sloj. Ova tehnika omogućuje uštede u inputima u odnosu na klasične tehnologije obrade kao što su glodanje i tokarenje jer se predmet stvara temeljem 3D modela uz naglasak na racionalno i optimalno korištenje materijala. Danas postoji niz besplatnih softvera za 3D modeliranje, čime se otvara dostupnost za širi krug potencijalnih korisnika.

3D pisači se primarno primjenjuju za izradu proizvoda od polimera, metala, plastike i keramike, a svoju primjenu nalaze:

  • u industriji za brzu izradu prototipova, izradu kalupa i individualizaciju proizvoda
  • u medicini i stomatologiji za izradu modela dijelova tijela temeljem CT/RTG snimke, izradu prilagođenih implantata stomatološkog otiska iz CT snimke čeljusti, i sl.
  • u arhitekturi za izradu modela građevina
  • u dizajnu i umjetnosti za 3D reprodukcija kipova i doradu 3D predmeta
  • u modnoj industriji za kreiranje individualno rađene odjeće i obuće
  • u edukativne svrhe za poticanje kreativnosti i uvođenje nove, moderne, tehnologije u obrazovni sustav.

3D ispis je dakle pronašao svoju primjenu u prethodno spomenutim područjima, no potrebno je posebno istaknuti njegovu korist u medicini. Naime, 3D ispis omogućava izradu personaliziranih anatomskih modela i replika organa za svakog pojedinog pacijenta, čime se smanjuje rizik odbacivanja stranog tijela iz organizma i komplikacija koje bi proizašle prilikom uporabe standardiziranih modela.  Izrada prototipova 3D ispisom koristi se u strojarstvu i elektrotehnici kao cjenovno i vremenski najpovoljnija opcija, dok arhitektima omogućava izradu detaljnih modela koji imaju potrebnu čvrstoću i otpornost.

Imajući na umu fleksibilnost te mogućnost izrade proizvoda specifičnih karakteristika, opravdano je korištenje 3D tehnologije i u procesu proizvodnje. Trenutno je primjena 3D ispisa prikladna za izradu prototipova, testiranje i/ili proizvodnju limitiranih serija proizvoda, no u budućnosti, kada će se brzina izrade znatno unaprijediti, a cijene postati prihvatljivije, predviđa se masovno korištenje i u serijskoj proizvodnji. Možemo zaključiti kako su 3D pisači zapravo strojevi budućnosti koji donose značajne promjene u postojećim proizvodnim procesima. Iako trenutno cijenom nije konkurentna masovnoj proizvodnji, 3D tehnologija u segmentu korisniku prilagođenih  proizvoda neće imati konkurenciju – od cipela izrađenih prema individualnom stopalu, unikatnih modnih predmeta,  medicinskih implantata ili okvira naočala. Prednost je da se u proizvodnju kreće tek kada je proizvod potreban te pritom nema troškova transporta, skladištenja i niza posrednika između proizvođača i kupca.

Svakog dana svjedočimo rapidnom razvoju tehnologije, pa tako i u domeni 3D ispisa. Nedavno je američkoj kompaniji Carbon3D dodijeljeno 100 milijuna USD od strane Google Ventures fonda za daljnji razvoj njihovog revolucionarnog 3D pisača. Naime, umjesto ispisa pomoću dodavanja materijala sloj po sloj, Carbon3D pisači temelje se na fotokemijskom procesu što im omogućuje ispis funkcionalnih dijelova 100 puta brže nego kod postojećih 3D pisača. Sve u svemu, 3D ispis doista jest tehnologija budućnosti i u narednim godinama će promijeniti način rada i života.

Upravo zbog svega navedenog, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje je aktivan u organizaciji informativno-edukativnih radionica povezanih uz tehnologiju 3D ispisa. Sljedeća radionica u nizu, naziva „3D modeliranje korištenjem alata OnShape i pripremna za ispis“ održat će se u četvrtak, 1. listopada 2015. godine, u informatičkoj učionici TICM-a.  Prijave za navedenu radionicu zaprimaju se od petka, 25. rujna 2015. godine putem online obrasca koji će biti dostupan na internetskoj stranici TICM-a.

3D print, Carbon3D, 3D

Podijeli: