U četvrtak, 24. lipnja 2021. godine Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) – Područnim uredom za Sjeverozapadnu Hrvatsku proveo je informiranje međimurskih poduzetnika o dostupnim HBOR kreditnim linijama. Gospodin Tomislav Marković, voditelj područnog ureda, sedmero poduzetnika prezentirao je kredite namijenjene nabavi osnovnih i obrtnih sredstava. Najveće zanimanje je bilo za dvije kreditne linije – Poduzetništvo mladih, žena i početnika te Investicije privatnog sektora. U odnosu na kreditne linije poslovnih banaka, HBOR u svojim programima nudi subvencioniranje kamatnih stopa, blaže instrumente osiguranja te ono najvažnije – posebno oblikovane programe za određene ciljne skupine (mladi, žene, poduzetnici početnici). Minimalni iznos odobrenog kredita je (uglavnom) 200.000 HRK, a maksimalni se razlikuje od programa do programa. U slučaju potrebe za manjim iznosima, poduzetnicima su na raspolaganju zajmovi Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO).

Gospodin Marković je istaknuo kako je prvi korak u postupku traženja kredita procjena kreditne sposobnosti podnositelja zahtjeva. Za projekte ulaganja u proizvodno-poslovne objekte te nabavu strojeva i opreme za obavljanje gospodarske djelatnosti potrebno je izraditi sveobuhvatnu investicijsku studiju koja je preduvjet za procjenu izvedivosti i isplativosti ulaganja. Ovdje do izražaja dolaze specijalizirani konzultanti, poput TICM-a, koji nude usluge izrade poslovnih planova i drugih dokumenata koji su osnova za odobravanja kredita i zajmova.

TICM i HBOR i nadalje nastavljaju s organizacijom individualnih informiranja poduzetnika. Ukoliko ste zainteresirani za online sastanak s voditeljem HBOR ureda za SZ Hrvatsku, g. Markovićem, molimo da svoj interes potvrdite popunjavanjem prijavnog obrasca u nastavku ili slanjem poruke elektroničke pošte s podacima o poduzeću (naziv, OIB) i kontakt osobi (ime i prezime, broj telefona, e-mail) na info@ticm.hr.

    Aktivnost je dio projekta TICM PPI 5.0 MSP sufinanciranog u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI).

    Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

     

    Podijeli: