Odluku o financiranju projekta od potpredsjednice Vlade RH i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, Martine Dalić, preuzeo je župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanosti održanoj u petak, 14. srpnja 2017. godine, u prostorima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ivan Plačko, Martina Dalić, Matija Posavec

„Ulaganje u proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja Međimurske županije“, jedan je od projekata čiju je kvalitetu prepoznalo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te za njega Međimurskoj županiji i Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje (TICM-u) odobrilo 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ulaganje će omogućiti proširenje poslovnog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje za dodatnih 1000 m2 na ukupno 3.700 m2 vrhunski opremljenih uredskih prostora, učionica, konferencijskih dvorana i pratećih sadržaja. Uz trenutno inkubiranih 28 poduzeća s više od 70 zaposlenika, bit će prostora za dodatnih dvadeset poduzeća u ranim fazama razvoja.

TICM kao poduzetnička potporna institucija za potporu tehnološki utemeljenom i inovativnom poduzetništvu djeluje od 2011. godine. Pokretanje TICM-a inicirale su Međimurska županija i REDEA koja je 2010. godine pripremila projekt ukupne vrijednosti 23.000.000 kn financiran u okviru Programa razvoja tehnologijske infrastrukture TEHCRO. U okviru projekta rekonstruirane su i opremljene dvije zgrade na prostoru bivše vojarne u Čakovcu ukupne površine 2.700 m2. U proces inkubacije do sad je bilo uključeno 41 poduzeće, 13 ih je završilo proces inkubacije, a trenutno je u inkubaciji 28 mikro i malih poduzeća s ukupno više od 70 zaposlenika. Većina poduzeća je iz informatičkog sektora te zapošljavaju mlade visokoobrazovane kadrove. Inkubacijski prostori su potpuno popunjeni te se javila potreba za njihovim proširenjem koje će se realizirati kroz predmetni projekt. Osim inkubacije, TICM se bavi poslovnim i tehnološkim savjetovanjem, organizacijom edukacija, konferencija, povezivanjem akademske i poslovne zajednice i nizom drugih područja. TICM trenutno ima 5 visokoobrazovanih i iskusnih zaposlenika. Međimurska županija sufinancira rad TICM-a, a ukupna vrijednost projekata na kojima je TICM do sad radio veća je od 70 milijuna kuna.

Projekt proširenja pripremljen je zbog potpune iskorištenosti inkubacijskih kapaciteta TICM-a, a prilika za financiranje javila se prošle godine kad je raspisan natječaj „Razvoj poslovne infrastrukture“ u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Na pripremi projektne prijave radio je TICM-ov tim uz podršku zaposlenika REDEA-e kao partnera na projektu i Međimurske županije koja je prijavitelj projekta. Projekt se temelji na iskustvu i rezultatima rada TICM-a u pokretanju i razvoju poslovne infrastrukture. U obzir su uzeti trendovi gospodarskog razvoja Međimurja, ali i strateški ciljevi kojima Međimurje želi postati županija snažnog poduzetništva zasnovanog na znanju i inovacijama. Kvaliteta projektnog prijedloga reflektira se u maksimalnom broju bodova po svim kriterijima na koje se može utjecati što je rezultiralo njegovim plasmanom vrlo visoko na prioritetnoj listi projekata i posljedično dodjelom odluke o financiranju.

U okviru projekta će se rekonstruirati i opremiti potkrovlje u postojećoj zgradi inkubatora TICM1 neto površine 408 m2 u okviru kojeg će biti dostupno 16 ureda, coworking prostor i soba za sastanke. Također će se rekonstruirati i opremiti bivša automehaničarska radionica u okviru vojarne koja će postati nova zgrada inkubatora TICM3 neto površine 632 m2 s 18 ureda, sobom za sastanke, informatičkom učionicom i zajedničkim prostorijama. Predviđeno trajanje projekta je 33 mjeseca, a provedba će početi s datumom potpisivanja ugovora o financiranju koje se očekuje u roku od mjesec dana.

Tlocrt potkrovlja zgrade TIC 1

Pročelja zgrade TIC 3

Ukupna vrijednost projekta je 11.982.571,48 kn uz intenzitet financiranja od 100%, od čega na građevinske radove otpada 8.960.151 kn, na opremanje 2.108.750 kn, a ostatak je namijenjen za ostale projektne troškove. Voditelj projekta bit će Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje koji će biti zadužen za upravljanje infrastrukturom nakon što bude opremljena. U provedbu projekta bit će uključena i široka mreža suradnika: Međimursko veleučilište u Čakovcu; Sveučilište u Zagrebu Fakultet organizacije i informatike, Varaždin; Ekonomska i trgovačka škola Čakovec; Udruga diplomanata Fakulteta organizacije i informatike, Varaždin; Institut sinergije znanosti i društva; Međimurski IT Cluster; Udruga eCommerce Hrvatska; Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca; Društvo distrofičara i invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida; Hrvatski savez informatičara; IRIM – Institut za razvoj i inovativnost mladih; Međimurski informatički klub; Mladi informatičari Strahoninca; Međimurska energetska agencija d.o.o.; Razvojna agencija grada Čakovca – ČAKRA d.o.o. i Tehnološki park Varaždin d.o.o.

< Postojeće i buduća zgrada TICM-a

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje djeluje u prostoru bivše vojarne Nikola Šubić Zrinski u Čakovcu, koja je kroz niz prethodno realiziranih faza razvoja, pretvorena u Centar znanja Međimurske županije čiji je cilj na jednom mjestu koncentrirati organizacije iz visokoobrazovnog, poslovnog i javnog sektora kako bi se omogućila njihova interakcija te kvalitetniji zajednički rad. Ovaj projekt predstavlja sljedeću fazu razvoja Centra znanja, unutar kojeg godinama uspješno djeluju poduzetničke potporne institucije (Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o., Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o. i Međimurska energetska agencija d.o.o.), Međimursko veleučilište u Čakovcu te gotovo trideset poduzeća. Uz ovaj projekt, u Centru znanja trenutno je u provedbi ulaganje u studentski dom, a uskoro će početi rekonstrukcija zgrade na ulazu u kompleks u TUREO kojim će se na suvremeni način predstaviti Međimurje.

Kontakt osoba za sve dodatne informacije o projektu i radu TICM-a:
Ivan Plačko mag. inf., voditelj projekta „Ulaganje u proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja Međimurske županije“ Referentna oznaka projekta: KK.03.1.2.01.0010

ivan.placko@ticm.hr;
tel: 040 499 405;
mob: 099 212 0581;
www.ticm.hr;
www.facebook.com/TICMedjimurje

 

 

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj članka isključiva je odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Podijeli: