Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih – IRIM te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, pokreće projekt ProMikro, s ciljem uvođenja algoritamskog načina razmišljanja i problemskog pristupa u različite nastavne  predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala. Projekt je usklađen s ciljem proširenja i unaprjeđenja primjene informacijske i komunikacijske tehnologije u znanosti i obrazovanju, koji je dio Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Glavna aktivnost projekta je educiranje učitelja o načinima uporabe mikroračunala u nastavi, uz poseban naglasak na razvoj digitalne pismenosti i kreativnosti kod djece. Projekt je namijenjen učiteljima različitih skupina  predmeta, a mikroračunala se mogu koristiti u svim školskim predmetima, primjerice Matematici, Prirodi i društvu, Tehničkoj kulturi, Informatici, Glazbenoj kulturi, Tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi.

Atmosfera s edukacija koje se provode u sklopu projekta ProMikro; Izvor fotografije: interntska stranica Udruge MIS

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) provode edukacije učitelja u nastavnom okruženju, u suradnji s Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje TICM-om, u njegovim prostorima. Na edukacije će dolaziti učitelji iz Međimurske, Varaždinske te dijelom Koprivničko-križevačke županije.

Edukacije provodi i organizira predsjednik udruge MIS, Dejan Drabić, a s njim će osposobljavanje nastavnika provoditi Viktor Lazar, Renato Železnjak i Goran Levačić.

Atmosfera s radionice: Dejan Drabić radi s učiteljima; Izvor fotografije: internetska stranica Udruge MIS

Prva radionica se održala 4. listopada 2017. godine te će se one održavati svakodnevno do 14. listopada 2017. godine, kada osposobljavanje učitelja završava. Projektom je predviđeno osposobljavanje gotovo 200 učitelja, zaduženih za različite skupine predmeta.

Izvor: Udruga MIS, internetske stranice

Podijeli: