Europska komisija je u srijedu predstavila unaprijeđeni pilot-projekt “Europsko vijeće za inovacije (EIC) 2019.-2020.” vrijedan više od dvije milijarde eura, kojemu je cilj podržati istraživače, tvrtke i inovatore koji razvijaju visokorizične inovacije s potencijalom za stvaranje novih tržišta i poticanje zapošljavanja, rasta i napretka u Europi. Komisija je predstavila projekt u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom znanosti i obrazovanje te Europskom poduzetničkom mrežom. Kroz pilot-projekt EIC u razdoblju od 2019. do 2020. godine inovatori će na raspolaganju imati više od 2 milijarde eura.

EIC je unaprijeđen kroz pilot-projekt EIC Pathfinder kroz koji će se podržavati projekti za potporu naprednim tehnologijama od rane faze istraživanja, čiji je cilj razvoj radikalnih i inovativnih tehnologija. Unutar pilot-projekta EIC Accelerator financirat će se poduzeća i start-upovi pri razvoju i širenju inovacija do trenutka kada će moći privući privatna ulaganja. Prijave za EIC Pathfinder otvorene su od 18. ožujka, a za EIC Accelerator od 5. lipnja.

Zgrada EK u Bruxellesu

Član Uprave HAMAG-BICRO-a Ante Janko Bobetko izjavio je kako agencija prepoznaje važnost inovativnih startupova te malih i srednjih poduzetnika za razvoj hrvatskog gospodarstva.

„Od siječnja 2016. do danas, HAMAG-BICRO je sudjelovao u provedbi 351 projekata iz raznih poziva za istraživanja, razvoj i inovacije, za koje je ugovoreno 862,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok ukupna vrijednost projekata iznosi preko 1,62 milijarde kuna”, istaknuo je.

Od uspostave EIC-a, 1276 inovativnih projekata iskoristilo je ukupno dostupna sredstava u iznosu većem od 730 milijuna eura. EIC koji je trenutno u pilot-fazi, postat će u potpunosti operativan 2021. godine u okviru sljedećeg programa Europske unije za istraživanje i razvoj – Obzor Europe.

Izvor: HINA

Podijeli: