Jurica Galić Juka, profesionalni fotograf iz Splita, svjetski putnik i putopisac, održao je tribinu o svojim putovanjima u čakovečkom TICM-u u organizaciji Fotokluba Čakovec i TICM-a. Galić je nagrađivani, aktivni i kreativni fotograf – jedan od definitivno najzanimljivijih nezavisnih dokumentarnih fotografa-putopisaca novije generacije.

Jurica Galić Juka i međimurska publika u TICM-u

Tribina o njegovim putovanjima trajala je preko dva sata i bila je vrlo intenzivna i dinamična. Jurica Galić predstavio je u najzanimljivijim crtama 11 mjesta sa svojih putovanja: Angkor Wat u Siem Reapu u Kambodži, Buenos Aires u Argentini, Nacionalni park Phong Nha-Kẻ Bàng i spilju Hang En u Vijetnamu, cestu smrti u Boliviji, kameni grad Göreme u Kapadokiji u Turskoj, kulturu Maja i Asteka u Meksiku, napušteni grad Pripjat u Ukrajini (černobilska katastrofa), pustinju Atacama u Čileu, Uskršnji otok u Čileu, sveti grad Varanasi u Indiji te Vinicuncu ili Duginu planinu u Peruu. Osim tih mjesta autor je predstavio i neke od svojih najdražih putopisnih fotografija i neke zanimljivosti s putovanja. Uz projekciju fotografija, autor je predstavio i svoju fotomonografiju „Putopisne fotografije 2014. – 2019.“ koju je otisnuo u vlastitoj nakladi.

Fotomonografija “Putopisne fotografije 2014. – 2019.”

Jurica Galić vrhunski je prezentator – ima tu jednu osobinu koja nije česta među fotografima – osim što duboko i iskreno doživljava i fotografski bilježi prizore sa svojih putovanja, on ima i dar verbaliziranja, pričanja priče u maniri istinskoga putopisca. Ne čudi zato i njegova suradnja s Meridijanima (najboljim hrvatskim časopisom za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja) i s National Geographicom – jednim od najboljih svjetskih časopisa. Koliko Galić znači za Meridijane, potvrdila je urednica i direktorica časopisa Petra Somek koja je osobno došla na tribinu i svim posjetiteljima podijelila primjerak u kojem je izašao veliki Galićev prilog o Ciudad de Mexicu. Istaknula je autorovo fotografsko i spisateljsko majstorstvo te njegovo promicanje svijesti o zanimljivostima i vrijednostima prirodnoga i kulturnoga okruženja.

Uvodničari u temu

Od preko dvije stotine fotografija koje je Galić prikazao publici, nijedna nije prošla nezapaženo ili bez barem neke male zanimljive priče. Sva zanimljivost egzotičnih krajeva i neobičnih dalekih ljudi konzervirana u britkom koloru koji pršti sa svake slike, još je dodatno začinjena informacijama iz prve ruke. I to opušteno, kroz mediteranski tip humora i onu pravu, iskonsku humanost. Rijetki su takvi kreativci i zato sam uvjeren da je pred Galićem sjajna karijera svjetskog putopisca. Tek je 70-ak zemalja iza njega, osvojen je tek dio svijeta. U planu su mu daljnja putovanja, knjige i prilozi u časopisima i, naravno, video-klipovi na njegovom youtube kanalu – on ide ukorak s vremenom.

Jurica Galić Juka istaknuo je kako je Fotoklub Čakovec jedan od najboljih u Hrvatskoj

Tekst: Davor Žerjav / Foto: Silvio Benč i Davor Žerjav


FOTOGALERIJA 

Podijeli: