S ciljem izgradnje međunarodne mreže suradnje potrebne za pružanje kvalitetnih usluga startup poduzećima koja rade na razvoju i komercijalizaciji inovativnih softverskih i hardverskih rješenja, predstavnici Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje boravili su u studijskom posjetu Eleven startup akceleratoru koji vrlo uspješno djeluje u Sofiji u Bugarskoj.

Daniel Tomov (Eleven), Ivan Plačko i Goran Levačić (TICM)

U studijskom posjetu su sudjelovali su Goran Levačić, voditelj inkubacije i edukacije u TICM-u i direktor TICM-a Ivan Plačko. O temeljima Elevenovog uspjeha, od osiguravanja 10 milijuna eura iz Europskog investicijskog fonda koje su do sad uložili u više od stotinu timova, preko načina na koji odabiru timove koji će ući u akcelerator i kako s njima rade kroz tri mjeseca programa, do pristupa investitorima koji ulažu u kasnijim fazama razvoja i komercijalizacije proizvoda i nizu drugih aspekata procesa akceleracije razgovarali su s Danielom Tomovim, jednim od tri osnivača i voditelja Elevena. Daniel je s djelatnicima nesebično podijelio insajderske informacije o Elevenovoj mreži mentora, poslovnih anđela i fondova rizičnog kapitala, pristupu timovima koje vode od ideje do komercijalnog proizvoda i pomažu im u pristupu dodatnim izvorima financiranja te o izazovima s kojima se susreću u radu.

Investicijski fond i poslovni akcelerator Eleven (11.me) sredstva za prvi krug investicija u startup timove u iznosu od 10 milijuna eura osigurao je iz Europskog investicijskog fonda. Akcelerator je do sad radio s više od stotinu timova koji razvijaju softverska i hardverska rješenja, online usluge i aplikacije. Uz početnih 25,000 eura investicije za minimalni udjel, projekti izabrani kroz zahtjevan evaluacijski postupak imaju mogućnost osigurati ukupno 200,000 eura investicije preko Elevena za najviše 20 posto udjela u projektu. Uz investiranje u razvoj, dodatna vrijednost Elevena leži u strukturiranom tromjesečnom programu s nizom stručnih radionica, suradnjom i povezivanjem s dosadašnjim polaznicima programa, te razgovora i savjetovanja s uspješnim poduzetnicima i stručnjacima u različitim sektorima važnim za poslovanje i uspjeh proizvoda. Eleven je izgradio jednu od najsnažnijih europskih mreža poslovnih kontakata iz cijelog svijeta, osiguravajući kontakte u gotovo svim tržišnim sektorima, dostup do niza stručnjaka za sve segmente poslovanja, do kontakata s najvećim investicijskim fondovima diljem svijeta.  Uz prije navedeno, Eleven zajednica svih bivših polaznika programa, koji i nakon izlaska pomažu svim novim projektima znanjem, iskustvom i osiguravanjem poslovnih veza. Upravo je završio zadnji krug prijava i sva sredstva za prvi krug investicija su rezervirana tako da se trenutno radi na osiguravanju sredstava od Europskog investicijskog fonda i drugih investitora za investiranje u nove startupove.

Ivana Novosel i Tomislav Šimpović, tim Colombio

Posjet djelatnika TICM-a Elevenu inicirali su Tomislav Šimpović i Ivana Novosel iz tima Colomb.io koji već dva mjeseca u Elevenu razvijaju mobilnu aplikaciju za komunikaciju građana s novinskim redakcijama i novinarima diljem svijeta. Tomislav i Ivana svoju poduzetničku odiseju započeli su upravo u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje koji im je u prvim poduzetničkim koracima nakon izlaska iz svijeta medija dao svu dostupnu pomoć i podršku. Ovim posjetom željeli se podijeliti iskustva i kontakte koje su ostvarili kroz rad s Elevenovim timom kako bi budući timovi sa obećavajućim proizvodom ili idejom dobili u TICM-u još bolju podršku, a što su djelatnici TICM-a objeručke prihvatili.

O usluzi koju su dobili u Elevenu, Tomislav Šimpović voditelj projekta Colombio kaže „Uz samu investiciju kojom smo osigurali prihode do izlaska na tržište i dodatni razvoj, u samo tri tjedna odradili smo ogroman broj sastanaka, razgovora i predstavljanja našeg proizvoda pred ljudima iz cijele Europe, te osigurali njihovu daljnju pomoć kod novih povezivanja, i kod klijenata ali i u vezi ostalih segmenata poslovanja. Takve su veze i znanje ključni za izlazak na globalno tržište, a do njih nikad ne bismo mogli doći sami iz Hrvatske“. Uz Colomb.io, investiciju Elevena osigurala su i dodatna dva tima iz Hrvatske –  B.Guard i U:Plug što je značajan poticaj hrvatskoj startup zajednici.

Studijski posjet djelatnika TICM-a Elevenu omogućilo je Ministarstvo poduzetništva i obrta u okviru projekta internacionalizacije poslovanja. Transfer znanja, širenje mreže kontakata i izgrađeni temelji za buduće zajedničke projekte opravdavaju ulaganje resursa u ovakve aktivnosti.

Predstavnici TICM-a u društvu startup timova iz Hrvatske

Podijeli: