Idejno rješenje Zelene oaze Čakovca predstavljeno je u ponedjeljak 11. prosinca 2023. godine u maloj vijećnici Međimurske županije. Prema riječima projektanta iz tvrtke Urbia, Zelena oaza bit će više od parka. Riječ je o čestici od petnaestak hektara u vlasništvu Međimurske županije na prostoru bivšeg vojnog hipodroma, uz prugu preko puta bivše vojarne a današnjeg Centra znanja. Prostor će obilovati sadržajima za sve generacije, no jednako tako biti dom mnogim biljnim i životinjskim vrstama, specifičnima za naše podneblje.

Idejno rješenje predstavili su inženjeri arhitekture Vesna Makovec i Bojan Perhoč te krajobrazni arhitekt Željko Radišić. Sredstva za projektnu dokumentaciju su osigurana, a projekt će biti sufinanciran iz EU fondova, te ponuditi Čakovcu, ali i cijelom Međimurju uistinu poseban sadržaj.

Idejno rješenje izrađeno je temeljem projektnog zadatka koji je definirao da novi park mora zadovoljiti potrebe stanovnika Čakovca i zaštitu flore i faune, pa su arhitekti odlučili u rješenju zadržati dio autohtonih stabala, mahom topola. Srce Zelene oaze činit će jezero i to zahvaljujući činjenici da se podzemne vode nalaze na relativno maloj dubini. Nasipanjem će se stvoriti blagi nagib tla, tek toliko da se uspješno upravlja oborinskim vodama koje će se slijevati u jezero. Parkovna arhitektura zamišljena je tako da drvoredi sa svih strana štite šetače od neugodnih utjecaja (buke i zagađenja) s cesta i pruge, a zbog veličine u park će se moći ući kroz sedam ulaza, od kojih će jedan ulaz biti pothodnikom iz Centra znanja.

Atraktivnosti će, uz jezero, pridonijeti zabavna zona za djecu, fontane, livada leptira, igralište za pse, te rekreativna zona s biciklističkim stazama, pumptrackom te stijenom za penjanje, uz mogućnost proširivanja sportskih sadržaja. Područje parka imat će zone za odmor pod krošnjama ili otvorenim nebom, kao i u ugostiteljskim lokalima. Građevine u parku neće narušavati izgled njegova zelenog srca i u najvećoj mogućoj mjeri bit će od prirodnih materijala.

Tijekom projektiranja idejno rješenje će se doraditi i u potpunosti prilagoditi potrebama stanovnika Čakovca i okolice.

Podijeli: