U organizaciji Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje i Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA, u četvrtak, 16. svibnja 2019. godine u prostorima TICM-a održan je DAN OTVORENIH VRATA EU PROJEKATA PODUZETNIKA – prva iskustva poduzetnika s natječajima vezanim uz istraživanje, razvoj i inovacije. Naglasak događanja bio je na projektima vezanim uz istraživanje, razvoj i inovacije kao osnovnim pokretačima gospodarstva temeljnog na znanju te inovativnim proizvodima i uslugama kojima Međimurje teži.

U uvodnom dijelu, g. Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje predstavio je 8. krug Programa provjere Inovativnog koncepta PoC8 koji je trenutno dostupan poduzetnicima za financiranje. Program PoC8 daje podršku inovacijama u najranijoj fazi istraživanja kako bi se osigurao pred-komercijalni kapital za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnog koncepta. Prihvatljivi projekti sufinancirat će se u iznosu od minimalno 100.000 kn do najviše 500.000 kn i u trajanju do najviše 12 mjeseci. Intenzitet potpore za mikro i mala poduzeća iznosi 70% ukupnih prihvatljivih troškova, dok za srednja poduzeća program financira do 60% ukupnih prihvatljivih troškova. Projektne prijave zaprimat će se do 2. rujna 2019. godine. U predstavljanju programa Poc 8, sudjelovali su i g. Vanja Agejev i gđa. Andrea Batić iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), koji rade na provedbi Poc 8 programa.

g. Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje

G. Plačko, sudionicima je predstavio i dosadašnje rezultate PoC programa u kojima TICM od samog početka sudjeluje kao prepoznati centar za provedbu. Tijekom prethodnih sedam krugova PoC programa, TICM je sudjelovao u pripremi i provedbi njih čak 27 ukupne vrijednosti 10,64 milijuna kuna. Poseban uspjeh je ostvaren u 7. krugu, u kojem je prolaznost TICM-ovih klijenata bila na razini 83,3%, a svi projekti kojima je odobreno financiranje ostvarili su 90 i više % bodova.

G. Goran Barasac, izvršni direktor strateškog razvoja i provedbe projekata poduzeća Šestan-Busch d.o.o.

Kao primjeri iz prakse predstavile su se predstavnici poduzeća Šestan-Busch d.o.o. i Leško d.o.o. koji provode vlastite projekte iz područja istraživanja i razvoja. G. Goran Barasac iz poduzeća Šestan – Busch d.o.o. i g. Mirko Leško iz poduzeća Leško d.o.o. s okupljenima su podijelili stečena iskustva prilikom pripreme i prijave, ali i provedbe ovako opsežnih i zahtjevnih projekata. Oba poduzeća provode projekte prijavljene na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“. Gđa. Maša Tomašić, voditeljica Odjela za pripremu i provedbu projekata iz područja gospodarstva REDEA, predstavila je okupljenim sudionicima projekt Metalske jezgre kao primjer suradnje poduzetnika i znanstvenika u metalskoj industriji na području Međimurske županije.

G. Mirko Leško, direktor Leško d.o.o.

Nakon prezentacija održana je kratka, ali vrlo konstruktivna panel diskusija pod vodstvom gđe. Ane Kralj, zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA, u okviru koje su predstavnici poduzeća Šestan-Busch d.o.o., g. Alojzije Šestan i g. Goran Barasac te g. Mirko Leško iz poduzeća Leško d.o.o. raspravljali o izazovima u provedbi projekata i koristima za njihov daljnji razvoj poslovanja. Istaknuli su kako je izuzetno važno vlastiti tehnički tim zadužiti za provedbu projekta, a istovremeno su naglasili da je administrativni teret provedbe značajan pa je i tu potrebno osigurati odgovarajuću podršku. Otvorile su se i teme poput suradnje gospodarstva s akademskom zajednicom i mogućnostima kako je intenzivirati te sveprisutne problematike nedostatka ljudskih potencijala i usklađenosti obrazovanja s potrebama gospodarstva.

Panel diskusija

 

Podijeli: