Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković predstavio je u četvrtak 12. studenog 2020. godine Nacionalnu razvojnu strategiju Republike Hrvatske do 2030. godine kao krovni strateški dokument za naredno desetljeće.

Nacionalna razvojna strategija sveobuhvatan je akt strateškoga planiranja kojim se definira vizija za čije su ostvarenje identificirani strateški ciljevi i glavni razvojni smjerovi: Hrvatsku 2030. vidimo kao konkurentnu, inovativnu i sigurnu zemlju prepoznatljivog identiteta i kulture, zemlje očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve.

Nacionalna razvojna strategija izrađivala se tijekom dvije godine u participativnom procesu koji se temeljio na sudjelovanju širokog kruga stručnjaka, gospodarsko-socijalnih partnera i zainteresiranih građana, te je izrađen uzimajući u obzir strateški okvir EU za naredno financisjko razdoblje (Europski zeleni plan, europski plan za oporavak, EU teritorijalna agenda 2030) i društvene i gospodarske posljedice globalne pandemije bolesti COVID-19.

Donošenjem Nacionalne razvojne strategije, Republika Hrvatska će po prvi put od stjecanja neovisnosti imati sveobuhvatan akt strateškog planiranja kojim dugoročno usmjerava razvoj društva i gospodarstva te će se njezinom provedbom u idućih 10 godina, osigurati održiv i stabilan razvoj i kvaliteta životnih uvjeta i jednakih prilika za sve ostvarit će se kroz sinergijsko djelovanje javnih politika u četiri razvojna smjera i 13 strateških ciljeva.

Četiri razvojna smjera i 13 strateških ciljeva Nacionalne razvojne strategije RH

Od 12. studenog 2020. godine pokrenut je postupak javnog savjetovanja o Nacrtu prijedloga Nacionalne razvojne strategije 2030., putem on-line portala e-savjetovanje koji će biti otvoren 30 dana (odnosno do 12. prosinca 2020. godine) za zainteresiranu javnost. E-savjetovanju možete pristupiti putem poveznice. Po završetku javnog savjetovanja, Vlada će uz izvješće o provedenom postupku uputiti nacrt Nacionalne razvojne strategije na usvajanje u Hrvatski sabor.


NACIONALNA RAZVOJNA STRATEGIJA REPUBLIKE HRVATSKE DO 2030. GODINE

PREZENTACIJA NACIONALNE RAZVOJNE STRATEGIJE REPUBLIKE HRVATSKE DO 2030. GODINE


Aktivnost informiranja poduzetnika dio je projekta TICM PPI 5.0 MSP kojeg financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Podijeli: