Na svečanosti potpisivanja ugovora bili su ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, predstavnici Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, predstavnici deset poduzetničkih potpornih institucija i voditelj projekta e-Poslovanje Leszek Jakubowski. Tehnološko-inovacijski centar Međimurje i REDEA su sudjelovali u prvoj fazi projekta u kojoj je financirana nabava informatičke opreme i organizirane brojne radionice na kojima su eksperti educirali poduzetnike.

U drugoj fazi projekta je temeljem natječaja odabrano 10 novih poduzetničkih potpornih institucija koje će u sklopu projekta osim dodatnih znanja i vještina dobiti i informatičku opremu u ukupnoj vrijednosti od 500.000 eura koja će pripomoći razvoju e-poslovanja u njihovim sredinama. Očekuje se kako će ukupna vrijednost ove faze također iznositi oko 10 milijuna kuna.

Ministarstvo će nastaviti s pružanjem podrške razvoja e-poslovanja u Hrvatskoj što će izravno utjecati na smanjenje troškova i povećanje efikasnosti tvrtki“, rekao je ministar Gordan Maras.

Koliko je e-poslovanje važno za poslovanje tvrtki, najbolje govori podatak Europske komisije kako je od 1995. do danas produktivnost tvrtki u Europi porasla 50 posto zahvaljujući rastu ICT sektora.

 „Moć interneta je velika i mi kao potrošači smo tek dirnuli vrh ledene sante. Uvjeren sam kako će ovaj projekt pomoći hrvatskim poduzetnicima da postanu konkurentniji i efikasniji na europskom tržištu“, kazao je voditelj projekta e-Poslovanje Leszek Jakubowski.

Ivan Plačko, poslovni direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje predstavio je iskustva iz prve faze provedbe projekta i naglasio da su upravo edukacije iz elektroničkog poslovanja naišle na najbolji odaziv poduzetnika. Ova činjenica govori o presudnom značaju koji korištenje suvremenih tehnologija i alata ima na konkurentnost malih i srednjih poduzetnika.

Glavni partner projekta je Ministarstvo poduzetništva i obrta RH. Projekt je financiran sredstvima Europske unije u sklopu programa IPA IIIC Regionalna konkurentnost i Vlade RH, traje 22 mjeseca od siječnja 2013. do studenog 2014. godine. Projekt provodi tvrtka ECORYS Polska u konzorciju s ECORYS Nederland, Coris Educom i Eurecnom.

KONTAKT ZA MEDIJE:

Anđelko Brezovnjački; GSM: 091 4669 698; e-mail: andjelko.brezovnjacki@mpr.hr

Ivan Plačko, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje

Podijeli: