U srijedu, 24. ožujka 2021. godine, u multimedijalnoj dvorani TICM-a, predstavljen je projekt Ugradnja sustava obnovljivih izvora energije u zgrade Centra znanja Međimurske županije. Prijavitelj projekta je Međimurska županija, dok je voditelj projekta Međimurska energetska agencija d.o.o.

Projekt je u rujnu 2020. godine prijavljen na Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javne namjene Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prijavljena je ugradnja tri fotonaponske elektrane ukupne snage 60 kW na tri zgrade u centru znanja Međimurske županije: TICM 1, TICM 2 i Upravna zgrada. Na dijelove krovova koji imaju orijentaciju prema jugu instalirat će se tri fotonaponske elektrane pojedinačne snage 20 kW. Također, montirat će se ukupno 191 fotonaponski modul pojedinačne snage 330 W, 3 invertera (svaki po 20 kW) te sva ostala sigurnosna i popratna oprema potrebna za punu funkcionalnost sustava. Površina tih modula iznosi oko 370 m2, dok je procijenjena godišnja proizvodnja 68.180 kWh električne energije.

Zgrade TICM1 i TICM2

Kao drugi dio projekta, na Upravnoj zgradi, gdje svoje sjedište imaju Međimurska energetska agencija d.o.o., Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Međimurje, investicije, nekretnine d.o.o. i Centar za socijalnu skrb Čakovec – Podružnica Obiteljski centar, ugradit će se sustav za grijanje i hlađenje pomoću dizalice topline. Kod dizalice topline je riječ o sustavu koji radi po principu zrak/voda, snage je 37 kW te će se koristiti u prijelaznom razdoblju za potrebe grijanja Upravne zgrade i to koristeći stropne (kazetne) ventilokonvektore s mogućnošću individualne regulacije temperature u svakom uredu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.250.000,00 kn, dok Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira 40% prihvatljivih troškova do maksimalnog iznosa od 500.000,00 kn.

Upravna zgrada

Kontinuirano razvijamo, revitaliziramo i ulažemo u prostor bivše vojarne u kojem se svakodnevno kreće gotovo tisuću ljudi. Nedavno smo predstavili projekt revitalizacije parka, no ne želimo samo ulagati da zadovoljimo infrastrukturne potrebe, već želimo biti inovativni i graditi Centar znanja koji će služiti budućim generacijama.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom predstavljanja projekta, dodavši da su nacionalne i europske strategije usmjerene prema obnovljivim izvorima energije. Također, župan Posavec pohvalio je pristup Međimurske energetske agencije koja svojim projektima prati trendove i gleda u budućnost.

Župan Međimurske županije, Matija Posavec

Direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić tijekom predstavljanja projekta istaknuo je: „Provođenjem energetskih projekata ne samo da ostvarujemo uštede u režijskim troškovima nego i smanjujemo emisiju stakleničkih plinova i ostvarujemo energetske uštede, što je glavni cilj ulaganja ako želimo doseći klimatske ciljeve Europske komisije koje kao članica EU trebamo ostvariti, a to je klimatska neutralnost do 2050. godine. Ovime povećavamo i standard, odnosno ugodnost boravka u samim zgradama koje su građene prije više od 100 godina. Dodatno, kako bismo replicirali ove projekte na ostale javne zgrade i potaknuli građane, a posebno učenike i studente na pozitivno promišljanje i djelovanje u svrhu održivog razvoja, ovakvi projekti svakako imaju i svoj edukativni karakter.”

Direktor Međimurske energetske agencije d.o.o., Alen Višnjić.

Provođenjem energetskih projekata ne samo da se ostvaruju uštede u režijskim troškovima nego i energetske uštede, kao i smanjenje emisija stakleničkih plinova što je glavni cilj ulaganja ako se žele doseći klimatske ciljeve Europske komisije, koje Hrvatska, kao članica EU treba ostvariti, a to je klimatska neutralnost do 2050. godine. Ovime se povećava i standard, odnosno ugodnost boravka u samim zgradama koje su građene prije više od 100 godina. Dodatno, ovakvi projekti imaju i edukativni karakter, repliciranjem projekata na ostale javne zgrade i potičući građane, posebice učenike i studente, na pozitivno promišljanje i djelovanje u svrhu održivog razvoja.

Predstavljanje projekta “Ugradnja sustava obnovljivih izvora energije u zgrade Centra znanja Međimurske županije”.

Podijeli: