U multimedijalnoj dvorani TICM-a predstavljen je projekt From zero to STEM hero koji za glavni cilj ima popularizaciju STEM-a (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) kod djece i mladih te njihovu pripremu za poslove i izazove budućnosti.

Prijavitelj je udruga Međimurski informatički klub (MIK), a partneri udruga Mladi informatički stručnjaci (MIS), III. osnovna škola Čakovec, čakovečki dječji vrtići „Cipelica“ i „Cvrčak“, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI) i Razvojna agencija Grada Čakovca – Čakra.

Predstavljanje projekta “From zero to STEM hero”

Projekt su u ime korisnika predstavili Viktor Lazar, predsjednik udruge Međimurski informatički klub (MIK) i Dejan Drabić, predsjednik udruge Međimurski informatički stručnjaci (MIS), ujedno voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Kako su pritom naglasili, cilj je stvoriti pozitivnu sliku STEM područja, a na ovaj način Međimurje i Čakovec dobivaju zaokruženu cjelinu koja od vrtića mlade priprema za daljnje usavršavanje u području STEM-a. Najbolji su to temelji za daljnji razvoj, svjestan je Lazar, dok Drabić dodaje kako jasno i glasno treba istaknuti kako međimurski mladi informatičari već danas imaju međunarodno mjerljive rezultate te da je ponosan jer će se ovim projektom njihovo znanje dodatno proširiti, posebno u područjima medijske djelatnosti i razvoja mobilnih aplikacija i računalnih igara.

Projekt su pripremili i provodit će ga zajedno s partnerima djelatnici Razvojne agencije Grada Čakovca Čakre čija je direktorica Damira Vresk istakla kako je ovo samo nastavak suradnje s gradskim i županijskim institucijama na području odgojno – obrazovnih aktivnosti i kako je projekt u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a, u iznosu 2.912.402,62 kune. „Ponosni smo na novu suradnju s međimurskim institucijama, posebno kada je u prvom planu ovog novog zajedničkog projekta popularizacija STEM-a i znanosti općenito. Ovo je ključan trenutak za djecu koja će sutra biti odrasle osobe koje će se baviti STEM područjima i ujedno pravi put kako treba djelovati, od najranije dobi djecu usmjeravati prema znanosti“, rekla je dekanica Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu Nina Begičević Ređep i objasnila važnost učenja kod mladih kroz konkretne primjere koristeći suvremene IT tehnologije i kritički način razmišljanja, što ih u okviru projekta i očekuje.

„Nadstandard škole u prvom redu podižemo upravo kroz ovakve projekte, možemo biti zahvalni i ponosni što imamo takvo okruženje, ali i motivirane učitelje i učenike koji nas na taj nadstandard i potiču“, u svom je obraćanju istakla ravnateljica III. OŠ Čakovec Nataša Hajdinjak. Ravnateljica Dječjeg vrtića Cipelica Gordana Šoltić Siladi zahvalila je svima koji su prepoznali važnost rada s najmlađima. „Hvala i na tome što je naš vrtić prepoznat kao onaj koji ne samo da ima kapacitete, već i kvalitetu. Svakako smo ponosni partner u projektu i cilj nam je prvenstveno educirati naše odgajateljice u radu na STEM-u s djecom od najranije dobi. Djeca su veliki istraživači i drago nam je da će se međimurski i čakovečki odgojno – obrazovni proces razvijati na ovaj način“, zaključila je, a ravnateljica Dječjeg vrtića Cvrčak Lidija Varošanec dodala kako će im projekt poslužiti kao nadogradnja dosad usvojenog znanja, pritom objasnila da su već izdali treći broj digitalnog lista te da europski projekt u svom vrtiću promatraju kao novi izazov, kako za odgajatelje tako i djecu.

„Mi u Čakovcu i Međimurju odavno smo shvatili važnost ulaganja u sve one koji se bave tehnološkim i informatičkim obrazovanjem djece i mladih te je ovaj projekt još jedan u nizu onih koji za cilj imaju daljnje populariziranje ovog područja kod građana, posebno kod djece i mladih. Tehnologija i računala u bilo kojem obliku dio su svakodnevnog života, a koliko god nama starijima još uvijek predstavljaju pomagala i strojeve, našoj djeci oni su produžetak osjetila. Neophodno je stoga našim najmlađima, onima koji će u budućnosti raditi i živjeti u našem gradu, dati vrhunske mogućnosti za stjecanje dodatnih znanja, posebno iz STEM područja. Time direktno kupujemo ulaznicu za vlastitu budućnost i to u prvome redu“ kazala je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i naglasila kao je uvjerenja da među tisućama današnjih mališana ima mnogo budućih inženjera, programera, IT poduzetnika, koji će se u STEM-u pronaći upravo posredstvom ovog projekta. „Zahvaljujem Međimurskom informatičkom klubu koji je nositelj projekta i koji je inicirao njegovu provedbu u našim vrtićima i jednoj osnovnoj školi, na svemu što radi kako bi, ne samo popularizirao informatiku i programiranje, već djecu i mlade educirao i zainteresirao za ovo područje te ih usmjerio prema budućem obrazovanju. Sigurna sam da će ovo biti još jedan uspješan projekt koji će imati odlične rezultate i dodatno će Čakovec i Međimurje pripremiti za sve izazove koje donosi budućnost“, zaključila je čakovečka gradonačelnica.

Ljerka Cividini, gradonačelnica Grada Čakovca.

Prisutnima se obratio i župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasivši ovaj kao jedan u nizu projekata kojim se radi na dizanju standarda društva i pokazatelj je odnosa prema učenicima i djeci općenito. „Ovakvi su koraci neophodni u prilagođavanju s vremenom u kojem živimo i trendovima koje nam diktiraju tehnologija i njen razvoj. “U Međimurju smo shvatili da ne treba s učenjem čekati do odlaska djeteta u prvi razred osnovne škole, već se s učenjem kreće od najranije, vrtiće dobi, kako na taj način naši mališani stječu na tržištu prijeko potrebne navike i vještine. Ovaj projekt pokazao je još jednom i važnost povezivanja, kada uz čakovečke vrtiće i škole te županijske institucije znanstvene izvrsnosti svo njihovo znanje i kompetencije pretvaramo u dodanu vrijednost za cijelo Međimurje, ali i Hrvatsku. Najvažnije je zapitati se što ostavljamo u nasljeđe, a odgovor dajemo projektima poput ovog“, naglasio je Posavec i sa svima okupljenima u projektu složio se kako ćemo vrijednost ovog novog poduhvata mladih informatičara, ali i ostalih programa koji se u okviru STEM-a provode u Međimurju mjeriti tijekom godina koje dolaze, kada djeca i mladi u budućnosti steknu kompetencije o kojima danas uče.

Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,9 mil. kuna. Projekt s prvim aktivnostima kreće u ožujku, a u 22 mjeseca provođenja organizirat će se radionice za djecu i mlade po vrtićima i školama s ciljem usvajanja vještina na računalu, zatim edukacije, studijske posjete, sajmovi i konferencije da steknu nove vještine i znanja te uvidi u primjere dobre prakse i načine na koje se STEM može popularizirati na razini opće populacije.

VIDEO

Podijeli: