Na koji način astrofizičari s Instituta Ruđer Bošković pomoću radioteleskopa LOFAR istražuju međuzvjezdani plin i magnetsko polje Mliječne staze te što su do sada otkrili, zainteresiranoj publici otkrio je predavač dr.sc. Vibor Jelić na  izlaganju održanom u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje. Okupljeni su mogli iz prve ruke saznati više o međuzvjezdanom plinu koji je oko 10 trilijuna puta rjeđi od zraka kojeg udišemo te o magnetskim poljima i kozmičkom zračenju, ali i na koji način funkcionira radioteleskop LOFAR sa svojim antenama raspoređenim dijem EU (nažalost ne i u Hrvatskoj).

Predavanje u organizaciji Astronomskog društva VEGA Čakovec održano je u subotu, 18. studenog 2023. Ovo okupljanje zaljubljenika u astronomiju i znanost iskorišteno je i za neslužbenu prvu promociju  novog časopisa udruge AD VEGA “Vega Horizonti”, a jedan je primjerak uručen i gostu.

Predavanje je održano u sklopu projekta “Sunce naša zvijezda” podržanog od strane Grada Čakovca i u sklopu kojeg su održana astronomska promatranja po školama te promatranja za javnost, a ugošćeno je i više poznatih imena iz svijeta astronomije.

 

Podijeli: