Znate li da je željezo u našoj krvi nastalo u zvijezdama? Što se događa u nuklearnima procesima u zvijezdama u kojima iz helija i vodika nastaju svi ostali elementi koji čine svu poznatu živu prirodu, uključujući i nas?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja možete dobiti na predavanju dr. Igora Gašparića pod nazivom „Zvijezde – tvornice elemenata“ u subotu, 13. veljače 2016. godine u 18 sati u multimedijalnoj dvorani TICM-a u organizaciji Astonomskog društva Vega i TICM-a.

Osim navedenih tema, Igor će govoriti i o najnovijim istraživanjima koje provodi kao član tima na neutronskom detektoru u Darmstadu u Njemačkoj i Tokiu u Japanu.

Igor Gašparić je znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković u Laboratoriju za nuklearnu fiziku.  Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorski rad je izveo na institutu(KVI) u Groningenu u Nizozemskoj.

Dvije godine provodi na poslije-doktorskom usavršavanju na institutu GSI u Darmstadtu u Njemačkoj.
Trenutno radi na razvoju i izgradnji neutronskog detektora za proučavanje reakcija sa snopovima radioaktivnih atomskih jezgara na uskoro završenom akceleratorskom postrojenju FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research) također u Darmstadtu. Budući da je FAIR trenutno u izgradnji, dio eksperimentalnih aktivnosti s neutronskim detektorom odvija se na sličnom postrojenju na institutu RIKEN Nishina Center for Accelerator-Based Science u Tokiju u Japanu.

Podijeli: