Povodom 60. obljetnice lansiranja Sputnika 1, Astronomsko društvo Vega i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje organiziraju

predavanje Ante Radonića

Svemirska era čovječanstva

koje će se održati u ponedjeljak, 16. listopada 2017., s početkom u 19 sati

u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje,
Bana Josipa Jelačića 22B, Čakovec

(Centar znanja Međimurske županije – bivša Vojarna)

Prije 60 godina, točnije 4. listopada 1957. godine, u orbitu je lansiran prvi umjetni satelit – sovjetski Sputnik 1. Metalna sfera širine 58 centimetara s četiri radio antene odašiljala je radio signale iz orbite koji su se mogli čuti diljem planeta Zemlje. Ovime je simbolično počela svemirska era čovječanstva. Nakon toga u svemir su poslane mnoge druge letjelice;neke su orbitirale oko Zemlje, a neke su krenule prema drugim planetima Sunčevog sustava, kometima, asteroidima i u međuzvjezdani prostor. U svemir je krenuo i čovjek.

Ante Radonić je bivši voditelj planetarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu i dugogodišnji stalni gost „Andromede“, popularne emisije Hrvatskog radija o svemiru. Upravo je astronautika njegovo omiljeno područje, a u okviru ovog predavanja dat će pregled letova u svemir od samog početka do danas s puno novih i zanimljivih detalja i atraktivnih fotografija. Ante je dragi gost AD Vege i TICM-a te je do sad u Čakovcu održao nekoliko izrazito kvalitetnih i dobro posjećenih predavanja, kakvo će zasigurno biti i ovo. Predavanje je namijenjeno svim dobnim uzrastima, a ulaz je besplatan.

Predavanje je organizirano u okviru projekta „Sunce, naša zvijezda“ koji provodi AD Vega uz sufinanciranje Grada Čakovca.

Podijeli: