Nastavno na već najavljene mjere pomoći gospodarstvu povezanih s učincima pandemije COVID19, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) uz odgodu plaćanja postojećih zajmova, aktiviralo je i drugu mjeru pomoći za mikro, mala i srednja poduzeća.

Radi se o mogućnosti prijave na ESIF zajam za obrtna sredstva uz značajno manje dokumentacije i pripremljen obrazac Poslovnog plana kroz pitanja na dvije stranice, čime se značajno skraćuje vrijeme pripreme zahtjeva i omogućava se jednostavnija i brža obrada. Razlika u odnosu na dosadašnji Program ESIF Mikro zajmova za obrtna sredstva su i niže kamatne stope, duži poček i mogućnost podmirenja računa nastalih do 3 mjeseca prije zaprimanja zahtjeva za zajam.


IZNOS I OTPLATA ZAJMA 

Najniži iznos mikro zajmova za obrtna sredstva je u kunskoj protuvrijednosti 1.000,00 EUR po srednjem tečaju HNB-a na dan podnošenja zahtjeva.

Najviši iznos mikro zajmova za obrtna sredstva je u kunskoj protuvrijednosti 25.000,00 EUR po srednjem tečaju HNB-a na dan podnošenja zahtjeva.

Rok otplate : od 1 godine do 3 godina uključujući poček

Poček : do 12 mjeseci ukoliko je otplata minimalno 2 godine

Isplaćeni iznos zajma ne smije prelaziti Programom definirani maksimalni iznos po srednjem tečaju HNB-a na dan isplate. Istekom roka korištenja zajam ulazi u otplatu. Otplata zajma vrši se u jednakim kvartalnim ratama.


KAMATNA STOPA

Raspon kamatnih stopa iznosi od 0,5%  do 1,0%, a utvrđuje se prema mjestu ulaganja.

Kamatne stope definirane su mjestom ulaganja odnosno jedinicom područne (regionalne) samouprave sukladno članku 34. Zakona o regionalnom razvoju (NN 147/14, 123/17, 118/18) i svim naknadnim izmjenama i dopunama.

Indeks razvijenostiKamata
III. i IV. skupina jedinica područne (regionalne) samouprave- županija1,0%
II. skupina jedinica područne (regionalne) samouprave- županija0,75%
I. skupina jedinica područne (regionalne) samouprave- županija0,5%

Vrijednosti-indeksa-razvijenosti-i-pokazatelja-za-izračun-indeksa-razvijenosti-na-županijskoj-razini-2017


KORIŠTENJE ZAJMA

Korištenje mikro zajmova za obrtna sredstva u pravilu traje do 3 mjeseca od dana potpisivanja Ugovora o zajmu. Korisnici su dužni zajam koristiti namjenski u skladu s odredbama Financijskog instrumenta.

HAMAG-BICRO vrši kontrolu namjenskog korištenja zajma. Korisnici su dužni pribaviti i dostaviti dokumentaciju HAMAG-BICRO-u sukladno Ugovoru o zajmu kako bi se mogla vršiti kontrola namjenskog korištenja zajma nakon završetka roka korištenja zajma


HAMAG-BICRO savjetuje svim poduzetnicima da se prije prijave na ESFI zajam za obrtna sredstva, detaljno upoznaju s uvjetima novog Programa, prođu kroz reducirani popis tražene dokumentacije i preuzmu potrebne obrasce s web stranice. S obzirom na situaciju u kojoj je kretanje svima ograničeno, savjetova se korištenje linka za on-line prijavu, gdje iz sigurnosti svog doma možete unijeti potrebne podatke i priložiti traženu dokumentaciju!

VAŽNO: Cjeloviti tekst programa možete preuzeti preko sljedeće poveznice.


Zbog velikog broja zahtjeva koji pristižu za ESIF Mikro i Male zajmove, ovim putem Vas obavještavamo da smo uz postojeću online prijavu otvorili i dodatnu adresu elektroničke pošte na koju također možete slati svoje zahtjeve: zajmovi@hamagbicro.hr 


Informiranje poduzetnika aktivnost je u okviru projekta TICM PPI 5.0 MSP kojeg financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o.

Podijeli: