Žensko poduzetništvo je područje čiji razvoj je u porastu širom svijeta te je na visokom mjestu u agendi politike Europske unije u pogledu poboljšanja konkurentnosti europskog gospodarstva i premošćivanja razlika između muškaraca i žena u poduzetništvu. Kreativnost žena i poduzetnički potencijal nedovoljno su iskorišteni izvor gospodarskog rasta i stvaranja radnih mjesta, te ga je potrebno dodatno poticati.

Prilikom osnivanja i vođenja poslovanja, žene se suočavaju s više poteškoća nego muškarci, uglavnom u pristup financiranju, edukacijama, umrežavanju i usklađivanju poslovanja i obitelji. Žene poduzetnice trebaju biti upoznate i ohrabrene da koriste  programa potpore poslovanju i mogućnosti financiranja,  te trebaju dobiti odgovarajuću podršku koja će im povećati šanse za uspjeh. U tom smislu, WE GROW projekt ima za cilj postizanje sljedećih glavnih ciljeva:

 1. Identificirati i mapirati ciljnu skupinu visoko inovativnih poduzetnica.
 2. Podizanje svijesti među ciljnom skupinom Instrumenta za malo i srednje poduzetništvo u okviru programa Obzor 2020 (SME Instrument).
 3. Pružiti ženama poduzetnicama ciljne skupine informacije, savjete, obuku i podučavanje kako bi se bolje pripremile i uspješno sudjelovanje u Instrumentu za mala i srednja poduzeća.
 4. Promicanje usluga EEN-a ciljnoj skupini poduzetnica.
 5. Razmjena dobrih praksi i naučenih lekcija u vezi s pripremom prijedloga za Instrument MSP-a među širom zajednicom poduzetnika i EEN partnera.

Potpuno iskorištavanje potencijala Instrumenta za malo i srednje poduzetništvo u svrhu jačanja ženskog poduzetništva značajno doprinosi postizanju strateških ciljeva od velike važnosti i prioriteta, u odnosu na europski poduzetnički rast, ekonomski uspjeh, i blagostanje svih građana. U tom smislu, projekt WE GROW bavi se sveobuhvatnim ciljevima, kao što je premošćivanje poduzetničkog rodnog jaza, čime žene poduzetnice postaju aktivniji sudionici u naporima za vraćanje uspjeha europskih malih i srednjih poduzeća na ekonomsku razinu prije ekonomske krize.

Ovaj projekt nije namijenjen početnicima u poslovanju već poduzećima koje zadovoljavaju sljedeće kriterije:

 1. U potpunom su, ili djelomičnom vlasništvu žena poduzetnica
 2. Rastuća su i visoko inovativna poduzeća koja imaju ambiciju i kapacitet za razvoj proizvoda i usluga s visokim europskim i/ili globalnim utjecajem.
 3. Imaju suvremeno, dinamično, izvozno orijentirano poslovanje
 4. Koriste suvremenu tehnologiju u svom poslovanju
 5. Vlasnici su patenata
 6. Pokazanu sposobnost inovativnog korištenja postojećih tehnologija, metodologija i poslovnih procesa u stvaranju novih proizvoda usluga i procesa.
 7. Imaju prethodno iskustvo u prijavi na SME Instrument program, ili se žele prijaviti na SME Instrument program.

Priprema aplikacije za SME Instrument natječaj zahtjevan je proces. Kako bismo povećali prolaznost aplikacija na SME Instrument,  kroz projekt WE GROW nudimo besplatnu tehničku pomoć ženama-poduzetnicama koje žele aplicirati razvoj svojih proizvoda i usluga na navedeni program. Za dobivanje tehničke pomoći možete nam se obratiti na e-mail info@tp-vz.hr .


Podijeli: