CEPOR – Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva vas poziva na okrugli stol na temu:

OTKUP UHODANOG POSLOVANJA PODUZETNIKA KOJI ODLAZI U MIROVINU KAO NAČIN ULASKA U PODUZETNIŠTVO

koji će se održati u srijedu, 31. siječnja, od 10:00 do 12:00 sati,
u prostorijama Ekonomskog instituta u Zagrebu,
na adresi Trg J.F. Kennedy-a 7, Zagreb.


Što s poduzećem / obrtom / OPG-om nakon odlaska u mirovinu? … izazov je s kojim se suočava trećina poduzetnika u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama Srednje i Istočne Europe u kojima krajem 1980-ih i početkom 1990-ih poduzetništvo doživljava procvat. Nakon 30 godina mnogi od poduzetnika koji su u to vrijeme pokretali svoje biznise, starije su životne dobi i što svojom voljom, što pod pritiskom godina i zdravstvenih problema, smanjuju svoju poslovnu aktivnost. Iako se čini „prirodnim“ rješenjem da djeca preuzmu poslovanje, mladi ljudi sve češće odabiru svoj put.

U razvijenim zemljama s dugom tradicijom poduzetništva i privatnog vlasništva nakon umirovljenja poduzetnika u 30% slučajeva biznis preuzimaju djeca, u 30% slučajeva dolazi do gašenja i likvidacije, a u 40% slučajeva biznis odlazi u ruke novog vlasnika. Kupci su drugi poduzetnici – mlađi, financijski i organizacijski stabilni, koji rastu i vide priliku u preuzimanju uhodanog poslovanja drugog poduzetnika i povezivanju. Kupac je ponekad vlastiti zaposlenik, a ponekad je to osoba koja tek želi postati poduzetnik, ali ne nužno ispočetka. Dobra ideja u tom slučaju može biti preuzeti poslovanje nekog tko odlazi u mirovinu.


Ulazak u poduzetništvo kroz kupovinu uhodanog poslovanja u stranoj literaturi poznat je pod imenom ETA – Entrepreneurship Through Acquisition. CEPOR provodi projekt čiji je cilj promovirati preuzimanje uhodanog poslovanja kao način ulaska u poduzetništvo, kao alternativu u odnosu na započinjanje poduzetničkog pothvata iz početka. Tema projekta može biti interesantna i poduzetnicima koji ne planiraju poslovanje prenijeti na članove obitelji, nego istražuju druge mogućnosti izlaska iz poslovanja.

Projekt se provodi uz podršku Akademije za poduzetništvo Europskog fonda za jugoistočnu Europu (EFSE) i obuhvaća besplatne radionice – i za poduzetnike pred mirovinom i za mlade osobe koji žele postati poduzetnici. Provedba projekta uključivat će angažman stručnjaka za procjenu vrijednosti malih poduzeća, predstavnike financijskog sektora, obrazovnih i poduzetničkih potpornih institucija, te strukovnih udruženja.


PROGRAM


PRIJAVA

Prijave se zaprimaju putem obrasca na POVEZNICI, najkasnije do ponedjeljka, 29. siječnja 2024. godine

Podijeli: