Pronalaženje kvalitetnog zaposlenja jedan je od najvažnijih koraka u životu svake osobe. Zahvaljujući suradnji fakulteta s velikim brojem poslodavaca i potražnji za studentima FOI-ja, oni već za vrijeme studija započinju svoj karijerni put.

Veliki je broj poduzeća, sada već ta brojka prelazi i 500, s kojima Fakultet organizacije i informatike ostvaruje suradnju u vidu stručne prakse, ali i cijelog niza drugih aktivnosti preko kojih se studenti upoznaju sa poslodavcima, a poslodavci sa studentima već tijekom studiranja.

Informatička i poslovna znanja u kombinaciji najveća prednost FOI-jevaca

FOI već godinama razvija jedinstven obrazovni pristup kroz povezivanje tehnoloških znanja i digitalnih inovacija s poslovnim aspektima struke čime studentima svih studijskih programa omogućuje prepoznatljivu kvalitetu na tržištu rada koju već tijekom studiranja prepoznaju poslodavci. Obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada osnova je dugoročnog i kvalitetnog odnosa koje FOI njeguje s poslodavcima.

Najveća kompetitivna prednost FOI-jevih studenata prepoznata od strane poslodavaca je kombinacija informatičkih znanja s poslovanjem i organizacijom. Sa poslodavcima organiziramo i zajedničke akademije na kojima studenti mogu steći 2-3 ECTS boda. Primjerice, naši studenti su polaznici programa u sklopu SPECK akademije, koji obuhvaća HTML, CSS, JavaScript i React svijet, a s druge strane s agencijom za digitalni marketing Arbonom provodimo Akademiju digitalnog marketinga za koju kao i za druge aktivnosti, studenti iskazuju veliki interes – ističe dekanica prof. dr. sc Nina Begičević Ređep.

Sandro Lazarić, direktor agencije Arbona strateškog partnera FOI-ja smatra kako suradnja sa FOI-jem studentima omogućava da već za vrijeme studiranja dobiju praktična znanja iz realnog sektora i da lakše usmjere svoj karijerni put. Time, nakon završetka studiranja, FOI studenti imaju dobar temelj za daljnji napredak pa na taj način doprinose uspjehu njihovog poduzeća.

FOI među prvima uveo stručnu praksu i ‘job shadowing’

U cilju educiranja studenata, kao i razvoja njihovih profesionalnih vještina, FOI je bio među prvim fakultetima u Hrvatskoj koji su uveli sustav stručne prakse na završnoj godini diplomskog studija kao obvezni dio nastave, a ujedno među prvima je koji su na instituciji osnovali Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK) koji danas operativno provodi stručnu praksu, ali je zadužen za cijeli niz drugih aktivnosti u koordinaciji sa studentima i poslodavcima. Naš Centar mentorira i proces osnivanja Centara na partnerskim fakultetima.

Kroz novi nastavni plan i program na preddiplomskom sveučilišnom studiju Informacijski i poslovni sustavi uspostavljen je sustav „job shadowing“, model koji za studenta predstavlja prvi doticaj s tržištem rada. Kroz ovaj model studenti imaju mogućnost raditi na završnom radu, a mentor unutar poduzeća ih usmjerava u praktičnom dijelu rada.

– Od prve godine studija, u suradnji s našim partnerskim poduzećima gradimo kadar koji svojim znanjima i vještinama odgovara na sve poticaje i inicijative tržišta rada. Naši studenti tijekom studija uče kritički misliti, odlučivati i rješavati probleme – ističu na FOI-ju.

Startup akademija pokrenuta u suradnji s Tehnološkim parkom Varaždin

U suradnji sa Tehnološkim parkom Varaždin čiji je FOI trećinski vlasnik pokrenuta je Startup akademija kao program podrške studentima FOI-ja u razvoju poduzetničke ideje te osnivanju i upravljanju vlastitog poduzetničkog pothvata. Podršku pružaju bivši studenti FOI-ja, a danas uspješni poduzetnici, poput suvlasnika agencije za digitalni marketing Point Visible. Sinergija poslovnog i akademskog sektora, suradnja sa uspješnim alumnijem FOI-ja garancija je za kontinuirano inoviranje nastavnog sadržaja, praćenje suvremenih trendova, a time i brzi pronalazak posla već nakon studiranja.

Iz poduzeća Apis IT poručuju da su ponosni što veliki broj studenata nakon diplome FOI-ja izabere baš APIS IT kao mjesto na kojem će graditi karijeru, bilo u razvoju novih rješenja, održavanju IT sustava ili vođenju projekata. Naglašavaju kako se studenti posebno ističu u njihovim poslovnim službama, gdje je uz sposobnost da brzo razumiju i uđu u kompleksne sustave i poslovne procese jednako važna i sposobnost komunikacije s klijentima i sagledavanja poslovnog konteksta samih sustava.

U poduzeću Sedam IT smatraju kako su studenti FOI-ja opremljeni jedinstvenim setom vještina iz područja tehnologije, ekonomije, te mekih vještina, što ih čini veoma konkurentnima na tržištu rada te kasnije i uspješnima u poslu.

Iz poduzeća King ICT poručuju kako kroz Akademiju koju tvrtka organizira studenti uz njihove stručnjake kreiraju aplikaciju koja se kasnije zaista koristi u Kingu. Osim toga za studente FOI-ja održavaju i ERPsim radionicu na kojoj već tijekom studija studenti koriste SAP-ovu poslovnu simulaciju te stječu praktična iskustva u vođenju poduzeća i rješavanju realnih poslovnih problema.

Poslovnoj inteligenciji smatraju kako Fakultet studentima pruža jako dobru bazu znanja koju studenti nadograđuju nakon zapošljavanja te vrlo brzo postaju vrijedni članovi tima. Uz stjecanje tehničkog znanja, na fakultetu studenti razvijaju i unapređuju vrijednosti kao što su odgovornost, izvrsnost te integritet koje su poslodavcu, često važnije od tehničkog predznanja.

Iz tvrtke Infinum poručuju kako studenti FOI-ja sudjeluju u različitim aktivnostima koje su praktičnog karaktera i relevantne za svijet tržišta rada. Upravo je to jedan od razloga zašto se mogu brzo adaptirati unutar nove radne sredine i postižu dobre rezultate u radu. U Infinumu radi značajan broj bivših i trenutnih studenata FOI-ja, među kojima niz voditelja timova i direktora odjela.

Tjedan karijera – prigoda za pobliže upoznati poslodavce

Osim stručne prakse, s partnerskim poduzećima svake godine realiziramo više uspješnih projekata, kao što su Tjedan karijera koji će se ove godine organizirati po 10. puta. Tjedan karijera već je tradicionalno postalo mjesto na kojem povezujemo akademski sektor i privredu, na kojem se provodi prezentacija stručnih praksi, ukratko, povezuju se studenti sa svojim potencijalnim poslodavcima. Na zadnjem Tjednu karijera realizirano je 70 različitih aktivnosti povezanih s tehnološkim inovacijama, ali i poslovnim aspektima struke, a dodatno se je predstavilo 36 poduzeća.

– Upravo ovakav tip aktivnosti pridonosi našem stalnom usavršavanju i potrebi da ostanemo konkurentni na tržištu – tvrde na Fakultetu organizacije i informatike.

U suradnji sa poslodavcima realizirano je i nekoliko vrlo uspješnih studentskih natjecanja, a upravo zahvaljujući našim partnerskim poduzećima uspjeli smo urediti laboratorijske prostore, prostore za druženje studenata, kao i pribaviti najsuvremeniju opremu.

Na FOI-ju djeluje čak 14 istraživačkih laboratorija

Inicijative za opremanje novih laboratorija, poput mrežnog laboratorija dolaze od strane danas uspješnih poduzetnika koji svoja sjedišta imaju u gradu Varaždinu, i to ponajviše radi kadra koji izlazi sa Fakulteta organizacije i informatike. Jedno od takvih poduzeća je i poduzeće Cratis, lider na domaćem tržištu u pružanju Managed Cloud i ICT outsourcing usluga. Upravo su istraživački laboratoriji na Fakultetu organizacije i informatike organizacijske jedinice koje kroz djelovanje svojih članova, ali u suradnji sa partnerskim poduzećima, kao i studentima razvijaju inovativna rješenja.

Tako se je unutar jednog od čak 14 FOI istraživačkih laboratorija, u Laboratoriju Internet of Things razvijalo inovativno rješenje za aktiviranje rampi koje precizno locira vozila uz pomoć satelitske navigacije Galileo.

Za taj je projekt razvojnom timu kojeg su činili nastavnici, studenti, kao i partnersko poduzeće čiji su pokretači upravo alumni FOI-ja dodijeljena nagrada od strane Europske agencije za globalne navigacijske satelitske sustave.

Više od polovine studenata nastavlja raditi u poduzećima gdje su bili na praksi

Statistika pokazuje da više od 50% studenata nastavlja raditi u poduzećima u kojima su odradili stručnu praksu, a važno je i spomenuti da upravo FOI završeni studenti najvećim dijelom čine uspješnu IT zajednicu na SZ Hrvatske. Uspješnu suradnju sa nizom partnerskih poduzeća u gradu Varaždinu i županiji, ali i na razini cijele Hrvatske nastavljamo i dalje kroz stručnu praksu, sustav „job shadowing“ kao i realizacijom niza aktivnosti poput radionica, stručnih predavanja, posjeta poslodavaca, a sve u cilju povezivanju poslodavaca i naših studenata.

Podijeli: