U petak 28. listopada 2016. godine grad Čakovec posjetila je delegacija nizozemskog Ministarstva infrastrukture i zaštite okoliša. Riječ je o tradicionalnoj godišnjoj studijskoj posjeti mlađih zaposlenika nizozemskog ministarstva kako bi se upoznali s primjerima dobre praske u drugim zemljama. Ove godine odabrane zemlje bile su Hrvatska i Slovenija. Cilj studijskog posjeta je upoznati strane zemlje, kolege iz ministarstva i ostalih institucija, uspostaviti kontakte i suradnju, te se pobliže informirati o temama od posebnog interesa, poput pametne mobilnosti, kružnog gospodarstva i razvoja pametnih gradova.

Izvor: službena facebook stranica Stjepana Kovača

U sklopu studijskog posjeta, mladi Nizozemci posjetili su i grad Čakovec koji se u Hrvatskoj nametnuo kao lider u zbrinjavanju i razvrstavanju otpada te uspješan primjer pametnog grada. Prezentacija grada održana je u dvorani Doma sindikata u Čakovcu, a uz uvodni govor gradonačelnika Stjepana Kovača, povijest i aktivnosti grada Čakovca predstavio je David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca.

Snježana Tkalčec Avirović, direktorica gradskog komunalnog poduzeća ČAKOM predstavila je suvremeni sustav zbrinjavanja otpada grada Čakovca te pojasnila na koji način se građani stimuliraju na recikliranje otpada. Rad i aktivnosti prvog i jedinog poslovnog inkubatora na području Međimurske županije predstavila je Mateja Jalšovec, djelatnica Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Izvor: službena facebook stranica Stjepana Kovača

Studijski posjet bio je i idealna prilika da se domaćini upoznaju s radom nizozemskih institucija, odnosno s radom Ministarstva infrastrukture i zaštite okoliše. Nizozemski predstavnici posebno su naglasili važnost kružne ekonomije, sustava koji se temelji na učinkovitom korištenju, uporabi, recikliranju i ponovnom korištenju resursa kako bi se ograničili negativni ekološki otisci gospodarstva. Nizozemska ima za cilj do 2050. godine u potpunosti se prebaciti na model kružne ekonomije, a prvi korak prema tom cilju je bio osnivanje Odjela za kružnu ekonomiju u istoimenom ministarstvu, koje će pomoću regulativa i zakona usmjeriti nizozemsko gospodarstvu prema zelenijoj budućnosti – primjer dobre prakse koji bi i Hrvatska trebala usvojiti.

Podijeli: