Udruge Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) u školskoj godini 2021./2022. provodit će projekte Želim biti INformatičar!, STEM centar 2.0 te Centar izvrsnosti informatike Međimurske županije. Spomenuti projekti objedinjuju najprestižnije tečajeve za djecu i mlade iz STEM područja, pri čemu se naglasak stavlja na razvoj kreativnosti, analitičko-logičkog i kritičkog razmišljanja te izvrsnosti.

Projekt Želim biti INformatičar! uključuje sedam obrazovnih tečajeva: Razmišljaj računalno 1 (namijenjen učenicima od 4. do 6. razreda osnovne škole), Razmišljaj računalno 2 (za učenike od 6. do 8. razreda OŠ), Arduino akademija (ciljana skupina su učenici od 5. do 8. razreda OŠ), Izrada web stranica (za učenike od 7. razreda OŠ do 4. razreda srednje škole), Razvoj računalnih igara (za učenike viših razreda OŠ i srednjoškolce), Robotika za najmlađe (za polaznike od 3. do 5. razreda OŠ) te 3D modeliranje i ispis (za učenike od 5. razreda OŠ do 2. razreda SŠ).


U sklopu projekta STEM centar 2.0 predviđeno je održavanje šest edukativnih tečajeva, orijentiranih na razvoj kompetencija u prirodoslovno-matematičkom području. Za učenike od 5. do 8. razreda OŠ namijenjeni su tečajevi Svijet fizike, Matematika PLUS i Napredna robotika, tečaj nazvan Čarobna kemija mogu upisati učenici od 7. razreda osnovne škole do 2. razreda srednje, dok je tečaj Mladi inženjeri-radionica strojarstva i konstruktorstva predviđen za učenike od 5. razreda osnovne do 2. razreda srednje škole. Dio projekta STEM centar 2.0 je i tečaj Brusionica, koji će se u suradnji s Dječjim vrtićem Cipelica provoditi u dječjim vrtićima u naknadno definiranim terminima.


U novoj školskoj godini udruga MIS u partnerstvu s udrugom MIK nastavlja s provedbom projekta Centar izvrsnosti informatike Međimurske županije, osnovanog radi dodatnog rada s proaktivnim i visokomotiviranim učenicima osnovnih i srednjih škola, a u cilju razvoja naprednih IT znanja i vještina te poticanja izvrsnosti u polju računalnog razmišljanja. Projekt se nastavlja odvijati pod pokroviteljstvom Međimurske županije te uključuje sljedeće tečajeve: Moj prvi program (za učenike 2.,3. i 4. razreda), Algoritmi u LOGU jeziku (za učenike od 4. do 8. razreda), Algoritmi 1 (tečaj namijenjen polaznicima 3., 4. i 5. razreda), Algoritmi 2 (za učenike od 5. do 7. razreda), Algoritmi 3 (ciljna skupina su učenici od 6. do 8. razreda) te Algoritmi 4 (tečaj orijentiran na srednjoškolce).

Predstavljanje programa

Prijave za sve navedene tečajeve otvorene su do 19. rujna ili do popunjena slobodnih mjesta, a mogu se podnijeti putem Internet stranica udruga Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK), gdje se ujedno nalaze i detaljnije informacije o svakom pojedinom programu: http://udruga-mis.hr/tecajevi-2021-2022/

Nositelji obrazovnih aktivnosti organizirat će i javno predstavljanje svih programa i tečajeva, kao i dosadašnjeg rada udruga i postignutih rezultata, u subotu, 11. rujna. Isto će se održati u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (Ulica bana Josipa Jelačića, 22/B), s početkom u 10:30. Prilika je to da roditelji i djeca iz prve ruke doznaju informacije o sadržaju, tematici i ciljevima svakog pojedinog tečaja te uz pomoć iskusnih voditelja pravilno usmjere svoje školarce, poručuju iz udruga MIS i MIK.

Podijeli: