Aplikacijom PhotoMath uspješno je završen projekt ZICeR tvrtke SlikoPlat. Cilj projekta ZICeR bio je razvoj prototipa programskog modula za prepoznavanje teksta (OCR) za mobilne uređaje, korištenjem novih metoda prepoznavanja teksta kamerom uređaja u realnom vremenu. Projekt je sufinanciran od Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), a u pripremi i provedbi projekta podršku je pružao Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM).

Tijekom dvogodišnjeg razvoja tvrtka SlikoPlat se susrela s mnogobrojnim nedostacima komercijalnih OCR-ova (OCR – engl. Optical Character Recognition – optičko prepoznavanje znakova). Potaknuti izazovom brzog i pouzdanog prepoznavanja tiskanih znakova, tvrtka je uz financijsku potporu HAMAG-BICRO-a i podršku TICM-a kroz projekt ZICeR istraživala novi pristup u prepoznavanju teksta na mobilnim uređajima (OCR) te se korištenjem novih metoda strojnog učenja, ekstrakcije značajki i naprednih klasifikatora znakova uspjelo doći do boljih performansi i veće točnosti od ostalih dostupnih rješenja na tržištu.

Rezultati ovoga projekta implementirani su u revolucionarnu aplikaciju za pametne telefone PhotoMath, koja prva u svijetu koristi kameru mobitela za rješavanje matematičkih zadataka. Korisnik aplikacije jednostavno usmjeri kameru pametnog uređaja prema otisnutom zadatku i trenutačno dobije rješenje na zaslonu svoga mobitela. Svrha aplikacije je da bude koristan alat za učenje matematike, budući da prikazuje i detaljne korake koji vode do rješenja zadataka. Aplikacija je predstavljena na prestižnoj tehnološkoj konferenciji TechCrunch Disrupt Europe održanoj u Londonu u listopadu 2014. godine te je u samo četiri mjeseca preuzeta više od 11 milijuna puta. Aplikacija je proglašena jednom od 10 najboljih digitalnih inovacija 2014. godine na Netexplo Forumu  održanom u Parizu 4. i 5. veljače 2015. u organizaciji UNESCO-a.

Ova implementacija poslužila je kao osnova za razvoj mobilnog OCR modula za globalno tržište. Tako se nakon primjene u PhotoMath aplikaciji ovaj modul također primijenio u PhotoPay rješenju – tehnologiji za plaćanje računa slikanjem mobilnim uređajem bez potrebe za ručnim unosom podataka koja je dosad implementirana u 13 europskih banaka i koju koristi više od 5 milijuna korisnika. U daljnjoj fazi nadalje se razvijaju specijalizirane verzije, kao što su čitanje osobnih dokumenata, registarskih tablica, kodova prepaid kartica i mnoge druge.

Projekt punog naziva „ZICeR – prepoznavanje teksta na mobilnim uređajima uz paralelno korištenje centralnog i grafičkog procesora“ je financiran u okviru 5. kruga Programa provjere inovativnog koncepta (PoC program) cilj kojeg je financirati izradu prototipova i provjeru tehničke izvedivosti kod inovativnih projekata koji imaju značajan tehnološki rizik ali i visok komercijalni potencijal. Ukupna vrijednost projekta je 444.273 kn od čega je HAMAG-BICRO financirao 60%. Vlasnik tvrtke SlikoPlat, Damir Sabol, rodom je iz Međimurja, a prilikom pripreme i provedbe projekta odlučio je koristiti usluge Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje koji je jedan od 12 prepoznatih centara za provedbu PoC programa. Uloga TICM-a bila je pomoći prijaviteljima u analizi tehnološke inovacije tj. koncepta čija se izvedivost želi provjeriti, podršci u izradi prijavne dokumentacije i pripremi za obranu projekta pred evaluacijskim odborom, te administrativna podrška u provedbi samog projekta. TICM je bio najuspješniji prepoznati centar u 5. krugu PoC programa za poduzetnike s 8 financiranih projekata ukupne vrijednosti 3.550.252 kn. O kvaliteti rada TICM-a dovoljno govori činjenica da je TICM-ov tim do sad pružao podršku u pripremi i provedbi ukupno 18 projekata iz PoC programa ukupne vrijednosti 6.687.012 kuna.

O SlikoPlatu:

SlikoPlat d.o.o. (PhotoPay) je softverska firma osnovana 2013. godine u Zagrebu nakon dvije godine tehnološkog razvoja. Firma se bavi razvojem vrhunske tehnologije računalnog vida te inteligentnih algoritama za čitanje tiskanih podataka kamerom mobilnih uređaja. Otklanjanjem potrebe za ručnim unosom podataka, PhotoPay tehnologija olakšava svakodnevni život omogućujući najbolje korisničko iskustvo.   Koristi je više od 5 milijuna korisnika u preko 60 zemalja diljem svijeta. www.photopay.net.

SlikoPlat – tim

TICM tim

Podijeli: