Ministarstvo financija ove je godine najavilo nove porezne reforme za 2021. godinu, a s obzirom da se godina bliži kraju, korisno je podsjetiti na iste jer stupaju na snagu s 1.1.2021. godine. Reforme su usmjerene poreznom rasterećenju građana i poduzetništva. Najavljene su izmjene četiriju poreznih zakona kojima se planira zaokružiti nove porezne promjene, a odnosit će se na smanjenje stopa poreza na dohodak i dobit te promjene u sustavu PDV-a i fiskalizacije.

U nastavku donosimo pregled najvažnijih novih poreznih izmjena:


IZMJENE POREZA NA DOHODAK:

Najavljeno je smanjenje stopa poreznih razreda s 24 na 20 na srednje plaće, s 36 na 30 posto za visoke plaće te s 12 na 10 posto za mirovine i ostale paušalne obveznike (npr. iznajmljivače apartmana i stanova). Velik dio građana navedeno smanjenje poreza na dohodak neće ni osjetiti jer ih više od polovice ni ne plaća porez na dohodak zbog osobnih odbitaka (4.000,00 kn) i malih prihoda koji do sada ionako nisu bili oporezivani.


IZMJENE POREZA NA DOBIT:

Što se tiče rasterećenja poduzetnika, najavljeno je smanjenje stope poreza na dobit za mala i srednja poduzeća s 12 na 10 posto za ona poduzeća koja ostvaruju manje od 7,5 milijuna kuna prihoda. Prošle godine povećan je prag od 12 posto s 3 milijuna kuna prihoda na 7,5 milijuna, a sada bi se ta stopa trebala dodatno smanjiti. Za poduzetnike čiji je godišnji prihod veći od 7,5 milijuna kuna, stopa poreza na dobit i dalje ostaje 18 posto.


IZMJENE U PDV-u:

U predloženim promjenama za 2021. godinu, nažalost se ne spominje smanjenje stope PDV-a ni u jednoj kategoriji, no s druge strane, u skladu s odlukom Europske komisije i Hrvatske od početka 2021. ukida se oslobađanje od plaćanja PDV-a na pošiljke male vrijednosti do 22 eura, odnosno 160 kuna, iz trećih zemalja.


IZMJENE ZAKONA O FISKALIZACIJI U PROMETU GOTOVINOM:

Prema važećem Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, visinu blagajničkog maksimuma određuje obveznik fiskalizacije samostalnog putem internog akta, najviše do iznosa propisanog Zakonom. Planiranim izmjenama visina blagajničkog maksimuma bit će propisana Pravilnikom o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Uz to, od 1. siječnja 2021. godine, započinje obveza provođenja postupka fiskalizacije prodaje putem samoposlužnih uređaja i obveza iskazivanja QR koda na svakom izdanom i fiskaliziranom računu.


Informiranje poduzetnika aktivnost je u okviru projekta TICM PPI 5.0 MSP kojeg financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Podijeli: