ACT Grupa, potporna organizacija za razvoj društvenog/impact poduzetništva u partnerstvu s poduzećem Philip Morris Zagreb d.o.o., otvorila je prijave na natječaj za program “Pokreni nešto svoje” u sklopu kojeg će 10 najboljih prijavitelja osvojiti bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 50.000 eura te šestomjesečnu mentorsku podrška za razvoj poslovanja.

Ove godine potporu će dobiti čak deset poduzetnika umjesto prijašnjih šest. Poduzetnicima će biti podijeljeno ukupno 50 tisuća eura, odnosno, pet najboljih bit će sufinancirano sa sedam tisuća eura, a drugih pet će dobiti potporu od tri tisuće eura.


Impact poduzetnici motivirani su stvaranjem pozitivnih promjena u svojim zajednicama i svijetu pri čemu prioritet stavljaju na društveni i ekološki utjecaj svojeg poslovanja. U Philip Morris Zagreb smo prepoznali kako takav pristup poslovanju zaslužuje podršku i vidljivost te smo u proteklih šest godina, zahvaljujući uloženih 655 tisuća eura, podržali program u kojem je čak 38 tvrtki na tržište donijelo kreativna i održiva poslovna rješenja s dodanom društvenom vrijednosti. Činjenica da program svake godine prima sve više prijava, a prošle godine ih je bilo više od 400, svjedoči o potrebi za jačanjem impact investiranja u Hrvatskoj, odnosno ulaganja u tvrtke čije poslovanje ima pozitivan utjecaj na naše društvo i okoliš te može pomoći u stvaranju održivije i pravednije budućnosti”, izjavila je Dijana Najjar Raškaj iz poduzeća Philip Morris Zagreb.

Osim važnosti bespovratnih sredstava za razvoj proizvoda i ulaganja u opremu i infrastrukturu, korisnici programa posebno su istaknuli važnost mentorske podrške koja im je pomogla u tržišnom pozicioniranju i razvoju tvrtke, jačanju brenda i reputacije, održivog poslovanja i ostvarenju boljeg financijskog rezultata. Posebno su istaknuti benefiti kvalitetnog umrežavanja alumni zajednicom, kao i potencijalnim budućim korporativnim partnerima. Program “Pokreni nešto svoje” jedinstven je u Hrvatskoj i po tome što od začetka mjeri društveni povrat ulaganja, odnosno mjeri novčanu vrijednost koju su korisnici programa stvorili u odnosu na uložena sredstva, a u 2022. oboren je vlastiti rekord.

Ana Brigović i Dijana Najjar Raškaj.

Društveni povrat programa je u proteklim godinama u prosjeku za svaku uloženu kunu iznosio oko 2.3 kune vrijednosti koja je vraćena društvu. Iznos iz godine u godinu raste, tako smo prošle godine stvorili 2.9 kuna društvenog dobra na svaku kunu koju je tvrtka Philip Morris Zagreb uložila u program. Zadovoljni smo što uspijevamo sustavno podržavati poduzetnike koji mijenjaju svijet, a još zadovoljniji smo što kolektivni pozitivni utjecaj ovog programa konstantno raste. I ove godine očekujemo veliki broj kvalitetnih prijava i već sada se veselimo upoznati deset najboljih inovatora koji se ističu svojim društvenim utjecajem, održivošću i potencijalom svojeg poslovanja”, rekla je Ana Brigović iz ACT Grupe.

“Pokreni nešto svoje” je program koji je fokusiran na jačanje poduzeća koja su u ranoj fazi poslovanja, i spremni su za rast, kao i na već etablirana poduzeća koja razvijaju nove usluge, procese, poslovne modele ili dodatne djelatnosti. Na natječaj su stoga pozvana već postojeća poduzeća, poduzeća u nastajanju, start-up tvrtke te poduzetnici početnici s idejama koje će mijenjati društvo ili okoliš nabolje.

Prijave za novi natječaj otvorene su od 27. veljače 2023. godine do 20. ožujka 2023. godine do 12 sati (podne).

Podijeli: