Partnerski konzorcij projekta AI4Health.Cro u potrazi je za inovativnim rješenjima primjene umjetne inteligencije u zdravstvu. Fokus prvoga natjecanja stavljaju na pronalazak rješenja problema rane rehospitalizacije.

Jeste li znali kako se značajan broj pacijenata (statistike u razvijenim zemljama kažu čak više od 10 %) hospitalizira ubrzo nakon prethodne epizode hospitalizacije?

Troškovi povezani s readmisijom su izuzetno visoki. Prema procjenama istraživačkih studija, čak do 50% ovih ponovnih prijema pacijenata u bolnice moguće je izbjeći. Različitim zdravstvenim intervencijama moguće je smanjiti broj ponovnih prijema pacijenata u bolnice.

Kako bi se u kliničkoj praksi liječnici i ostali raspoloživi kapaciteti mogli usmjeriti na neizbježne slučajeve, potrebna su točnija predviđanja, ali i razumijevanje mogućih uzroka rizika za ponovni prijem pojedinih pacijenata. Umjetna inteligencija ovdje može pomoći! Kako?

Rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji, koja koriste kliničke podatke, trebala bi pomoći u boljem predviđanju potreba za dodatnim intervencijama i pridonijeti smanjenju troškova, a uz to i sugerirati nove pristupe za sprječavanje učestalih ponovnih prijema.


AI4Health.Cro konzorcij poziva sve punoljetne osobe proaktivnog duha i relevantnih znanja da se pridruže natjecanju, prihvate izazov i razviju rješenje ovog globalnog problema zdravstvenog sustava. Prijave za natjecanje su otvorene i trajat će do 18. veljače 2024. godine putem poveznice.

Sudionici se mogu prijaviti samostalno ili u timu koji se sastoji od najmanje dvije do najviše pet osoba. U slučaju samostalne prijave sudionici će se rasporediti u novoformirane timove. Natjecanje će trajati od 27. veljače do 12. travnja, a završit će javnim predstavljanjem 18. travnja 2024. godine.

Zašto se prijaviti?

Sudjelovanjem u prvom AI4Health.Cro inovacijskom natjecanju imat ćete priliku razvijati rješenje koje ima potencijal pridonijeti kvalitetnijem zdravstvenom sustavu za sve, upoznat ćete kolege komplementarnih znanja koji teže istome cilju, a najbolji će osvojiti i nagrade iz novčanog fonda od 9.000 eura i to redom: prvoplasirani tim osvojit će novčanu nagradu u neto iznosu od 5.000 eura, drugoplasirani tim novčanu nagradu od 3.000 eura, a trećeplasirani tim od 1.000 eura.

Artifical Intelligence for Smart Healthcare and Medicine – AI4Health.Cro je jedinstvena platforma i one-stop-shop za jačanje digitalnog razvoja i razvoj digitalne zrelosti dionika lanaca vrijednosti u zdravstvu na nacionalnoj i europskoj razini. Projekt je osmišljen kako bi sustavno doprinosio i poticao razvoj digitalnih rješenja za pametno zdravstvo kroz pružanje sveobuhvatne podrške korisnicima u procesima testiranja prije ulaganja, stjecanju novih vještina i kompetencija, olakšavanje pristupa financiranju, jačanju njihove uloge u inovacijskom ekosustavu te umrežavanju i suradnji na europskoj razini. Institut Ruđer Bošković je nositelj projekta, a projektni partneri su Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI), Magdalena – Klinika za kardiovaskularne bolesti, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Dom zdravlja Zagreb – Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Sveučilište u Splitu – Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci – Tehnički fakultet, ZICER – Zagrebački inovacijski centar, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria.

Više informacija doznajte na web stranici www.ai4healthcro.eu, a sva dodatna pitanja možete uputiti e-mailom na adresu challenge-ai4health@zicer.hr.

Podijeli: