Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO i Europska poduzetnička mreža  organiziraju webinar na temu natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava za inovacije – SME Instrument  koji će se održati u srijedu, 18. svibnja 2016. s početkom u 10.30 sati. Predviđeno trajanje webinara je oko dva sata, a prijave je moguće izvršiti do 16. svibnja popunjavanjem PRIJAVNOG OBRASCA.

Program webinara je dostupan OVDJE, dok se istom pristupa putem sljedeće POVEZNICESve što je potrebno je povezati se putem navedene poveznice 10 minuta prije početka webinara,  prijaviti se kao „GOST“ i upisati svoje ime i prezime.

Za sve dodatne upite  možete se obratiti nacionalnoj kontakt točki za MSP u HAMAG-BICRO-u putem  renato.vrebac@hamagbicro.hr

Što je SME INSTRUMENT?

SME instrument je program koji nudi cjelovitu podršku visoko inovativnim malim i srednjim poduzećima, s ambicijom izlaska na međunarodno tržište, kroz sve faze inovacijskog ciklusa – od istraživanja tržišta, izrade prototipa i testiranja do mentoriranja i povezivanja s relevatnim dionicima međunarodnog poduzetničkog ekosustava.

Program je struktruiran kroz 3 faze. U prvoj fazi – Koncept i procjena izvodljivosti, koja može trajati do najviše 6 mjeseci, moguće je dobiti lump sum iznos od 50.000 EUR te mentorsku podršku od strane EU. Mala i srednja poduzeća mogu dobiti sredstva za istraživanje znanstvene i tehničke izvedivosti te komercijalnog potencijala projektne ideje (Potvrda koncepta – POC) s ciljem daljnjeg razvoja projekta. Pozitivan ishod ove faze omogućava prijavitelju financiranje u okviru sljedeće faze.

Druga faza – Istraživanje i razvoj, tržišna demonstracija i replikacija podržava inovativne projektne prijedloge usmjerene ka rješavanju specifičnih izazova, koje istodobno poboljšavaju konkurentnost i rast poduzeća. Naglasak je na demonstracijskim aktivnostima poput istraživanja, testiranja, izrade prototipa, studije obuhvata, dizajna, usmjeravanja inovativnih procesa, proizvoda i usluga, itd., te tržišnim replikacijama. Posebna pozornost treba biti usmjerena zaštiti intelektualnog vlasništva i mogućnosti komercijalne eksploatacije. Prijavitelji se mogu prijaviti na drugu fazu, bez da su prošli prvu fazu, ukoliko imaju već razrađeni poslovni plan, te provedena potrebna istraživanja. Ukupna vrijednost projektnih prijava može biti u rangu od 0.5 do 2.5 milljuna EUR, no to ne isključuje podnošenje i odabir projektnih prijedloga koji traže druge iznose. Stopa sufinanciranja iznosi 70%, dok u nekim slučajevima može biti i 100% ukoliko je snažno naglašena istraživačka komponenta. Predviđeno trajanje projektnih aktivnosti je između 12 i 24 mjeseci.

Komercijalizacija, kao treća faza, nudi podršku u povezivanju s privatnim investitorima, pristupu rizičnom kapitalu i ostale aktivnosti vezane uz podršku inovatorima od strane Europske poduzetničke mreže. Direktno financiranje u ovoj fazi nije podržano.

Podijeli: