Copernicus, prethodno poznat pod nazivom GMES (Globalno praćenje okoliša i sigurnosti), je program Europske komisije, za uspostavu europskog kapaciteta za promatranje Zemlje. Program promatra atmosferu, morski okoliš, kopno, klimatske promjene, sigurnost i krizne situacije. Europska komisija koordinira i upravlja programom, a provodi se u suradnji s državama članicama, Europskom svemirskom agencijom (ESA), Europskom organizacijom za iskorištavanje meteoroloških satelita (EUMETSAT), Europskim centrom za srednjoročne prognoze vremena (ECMWF), agencijama EU-a i Mercator Océanom.

 

Od 2011. godine, provodi se natjecanje Copernicus, koje dodjeljuje nagrade inovativnim i razvojnim rješenjima te idejama za korištenje podataka dobivenih promatranjem Zemlje. Big data dobiveni promatranjem Zemlje, imaju neizmjerno velik potencijal za stvaranje inovativnih proizvoda i usluga. Širok raspon industrija i područja javnog interesa, u budućnosti će zasigurno imati koristi od Copernicus programa i podataka do kojih će se pomoću njega doći. Iako je Koronavirus trenutno u našim životima te se mnoga događanja odgađaju, organizatori su ipak odlučili otvoriti Copernicus natjecanje.  Natjecatelji se potiču da prilikom podnošenja prijave uzmu u obzir epidemiološku krizu.

Copernicus natjecanje razvilo se u silu koja promovira najsuvremenija rješenja. Svake godine, različite kategorije u natjecanju bave se globalnim izazovima u 9 područja od kojih su neka agrikultura, energetika, zdravlje, digitalni transfer i druga. Ove godine, dodano je i 13 novih Copernicus nagrada, a nagrade ukupno iznose više od 550,000 eura.

Od 2011. godine, u natjecanju je sudjelovalo 3,300 natjecatelja iz 70 različitih zemalja, a organizatori su odabrali i nagradili više od 100 pobjednika s ukupno 4,3 milijuna eura.  Natjecanje je otvoreno od 1.travnja, a svojim inovativnim rješenjima možete se prijaviti do 30. lipnja 2020. godine. Moguće je registrirati se i prije nego što imate završen koncept, kako bi Vas organizatori mogli kontaktirati u vezi dodatnih prilika i aktivnosti. Registracija je besplatna i mogu se registrirati prijavitelji iz cijelog svijeta. Više informacija o natjecanju možete pronaći na poveznici.


Informiranje poduzetnika aktivnost je u okviru projekta TICM PPI 5.0 MSP kojeg financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o.

Podijeli: