Od 22. siječnja do 6. prosinca 2024. otvorene su prijave za bespovratna sredstava namijenjena zaštiti intelektualnog vlasništva za mala i srednja poduzeća u okviru Fonda za mala i srednja poduzeća.

Fond za MSP-ove, koji na inicijativu  Europske komisije provodi Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), program je bespovratnih sredstava osmišljen kako bi se malim i srednjim poduzećima  iz EU-a pomoglo u zaštiti njihovih prava intelektualnog vlasništva.

Ukupna sredstva za 2024.g. iznose 20 mil. EUR, dostupna su tijekom cijele godine prema redoslijedu prijave. Poduzeća se mogu prijaviti za jedan ili više vaučera u isto vrijeme ili u okviru naknadnih prijava.

Dostupna su 4 vaučera:

  • Vaučer 1. – za troškove usluge IP Scan-a (ispitivanje potencijala intelektualnog vlasništva poduzeća);
  • Vaučer 2. – za troškove registracije žiga i industrijskog dizajna putem nacionalnih, regionalnih, europskih i međunarodnih sustava zaštite;
  • Vaučer 3. – za troškove prijave patenta na nacionalnoj ili regionalnoj razini,  usluge pretraživanje stanja tehnike te troškove pravnog zastupanja za sastavljanje i podnošenje prijave europskog patenta (samo za zastupnike u Registru Europskog patentnog ureda – EPO-a)
  • Vaučer 4. – za troškove prijave zaštite biljnih sorti na nivou Europske unije – troškovi online prijave i ispitivanja

Dodatne informacije o uvjetima za podnošenje prijave možete pronaći u Smjernicama za podnositelje prijave na stranici EUIPO-a. Prijave se podnose registracijom u Fond za MSP-ove na sljedećoj poveznici: Prijave i registracija

U svrhu pružanja savjetodavne potpore prijaviteljima za uspješno ostvarenje bespovratnih sredstava iz Fonda, Državni zavod za intelektualno vlasništvo 30.1.2024.g. u 10.00 h organizira tematski webinar „Fond za mala i srednja poduzeća 2024 – Kako se prijaviti i ostvariti povrat sredstava“.
Za webinar se možete prijaviti putem poveznice.
Sudjelovanje na webinaru je besplatno.

Podijeli: