Primarni cilj smotri nije natjecanje, nego okupljanje učenika i njihovih mentora zbog razmjene iskustava i prezentiranja radova široj javnosti. Sudionici su kategorizirani po starosnim skupinama: 7. i 8. razred osnovne, 1. i 2. te 3. i 4. srednje škole. Sudjelovanje se sastoji od pisanog dijela radnje koji se mora poslati do 1. ožujka i prezentacije uživo na smotri 16. ožujka. Mjesto održavanja smotre bit će objavljeno do kraja siječnja. Smotru je financijski podržalo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kroz svoj program podrške projektima u području popularizacije znanosti.
Povjerenstvo sastavljeno od znanstvenika i stručnjaka dodijelit će nagrade za: nabolje prezentirani rad, najsadržajniji rad, te za radnju koja najbolje spaja istraživanja iz više područja (multidisciplinarnost), a iz svake kategorija bit će odabrani i radovi za predstavljanje u Sloveniji, 7. travnja, na slovenskoj regionalnoj smotri sličnog karaktera.
U Međimurskoj županiji uočen je sve veći interes za rad s učenicima u istraživačkim praktičnim radovima, o čemu svjedoče i brojni uspjesi međimurskih učenika na državnim i međunarodnim smotrama i natjecanjima. Takav oblik nastave istaknut je i u europskim smjernicama za razvoj obrazovanja. Korisnost ovakvog načina rada je i u učenju znanstvene metode, što je važna praktična vještina u svakodnevnom životu i radu, budući da je znanost danas sastavni dio naše svakodnevice. Stoga ne čudi da se širom svijeta sve veći naglasak stavlja upravo na učenje znanstvenih vještina u kombinaciji s primjenom novih tehnologija i matematike, čime se dugoročno podiže razina inovativnosti gospodarstva.

Kontakt osoba: Ivan Novosel – ivan.novosel@iszd.hr ili 098-885-258
Više informacija o natječaju: www.eduidea.org

izvor

Podijeli: